[ X ]
Executivul a promovat o noua Lege a tinerilor
5 Mai

Cabinetul de miniştri a aprobat, ieri, un nou proiect de lege cu privire la tineret. Documentul va promova interesele tinerilor în politicile publice şi va crea un mecanism viabil de susţinere a acestora. Legea tineretului nu a mai fost actualizată din 1999, în acest sens, Guvernul Filip a considerat ca este necesar adoptarea unui act mai amplu și adaptat la realitățile și necesitățile tinerilor din ziua de astăzi, transmite CURENTUL.

Conform proiectului, limita de vârstă a tinerilor va fi cuprinsă între 14 și 35 de ani. În prezent, aceasta este între 16 şi 30 de ani. Astfel, va fi asigurată o participare mai amplă a tinerilor în activităţile extra-curriculare, inclusiv a celor din mediul rural, și implicarea în programele economice naţionale şi internaţionale.

De asemenea, proiectul prevede stimularea inițiativelor antreprenoriale ale tinerilor, facilitarea angajării acestora în câmpul muncii, valorificarea aptitudinilor și dezvoltarea competențelor profesionale, crearea unui mediu adecvat pentru dezvoltarea fizică și promovarea unui mod sănătos de viață, precum și asigurarea tinerilor cu locuințe. Totodată, noile reglementări legislative recomandă autorităților publice locale să implice tinerii și organizațiile de tineret în procesul de elaborare și implementare a politicilor de tineret.

Prevederile documentului aprobat vizează şi principalele structuri instituționale, respectiv formele de participare și asociere ale tinerilor. Astfel, va fi creată Agenția Națională pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret, care se va preocupa de implementarea și promovarea politicilor în domeniu, dar și de asigurarea calității serviciilor de tineret la nivel național și local.

Proiectul noii legi mai prevede recunoașterea altor structuri neformale de tineret, cum ar fi grupurile de inițiativă, senatele studențești, organizațiile de tineret ale partidelor politice.

Conform datelor oficiale, în Republica Moldova sunt peste 870,9 mii de tineri, dintre care 58,6 % locuiesc la sat şi 41,4 % la oraș.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților