[ X ]
[ X ]
[ X ]
(EXCLUSIV) Uniformele poliţiştilor de frontieră vor fi MODIFICATE! Cum explică responsabilii
5 Februarie

Confort, rezistență și nu în ultimul rând prezență impecabilă – aceste trei principii au stat la baza elaborării modelului uniformei pentru polițiștii de frontieră. Declaraţia a fost făcută pentru CURENTUL de către şefa serviciului de presă al Poliţiei de Frontieră, Daniela Mînzatu.

„La crearea modelului nou de uniformă au fost expuse mai multe idei și sugestii, care au fost comasate, și ulterior identificată varianta optimă, atât din punct de vedere al cromaticii, al stilului şi al materialului folosit. Modelul, care include un set de elemente noi, începând de la culoare, stofă, cusături, şi până la designul general, a fost conceput de către producătorii autohtoni, fiind implicați specialiști din cadrul Universității Tehnice din Moldova (Catedra modelarea confecțiilor din țesături și tricoturi, Facultatea Industrie Ușoară) și inspirat de la europeni (tendințe și rigori)”, a declarat aceasta.

Potrivit lui Mînzatu, în dependență de segmentul de activitate al polițiștilor de frontieră au fost stabilite trei ținute: de ceremonie, de serviciu și de campanie. 
„O atenție aparte o merită materia primă din care este confecționată uniforma (țesătură combinată de tip „Rip-Stop”, fibre poliamidice sau fibre poliesterice + membrană, bumbac în combinație cu laycră, etc.). Conform prevederilor alin. (1) art.43 al Legii nr.283 din 28.12.2011 „Cu privire la Poliția de Frontieră”, polițiștii de frontieră sunt asigurați cu uniformă din bugetul de stat”, a adăugat şefa serviciului de presă al Poliţiei de Frontieră.

Pe parcursul anului 2013 au fost asigurați cu uniformă circa 1800 de angajați, inclusiv 1540 persoane cu uniformă de campanie, 1400 persoane cu uniformă de serviciu, iar pentru 800 de persoane au fost confecționate costume de ceremonie.

Pe parcursul anului 2014 au fost asigurați cu echipament circa 2000 de angajați, inclusiv 2000 persoane cu uniformă de campanie, 900 persoane cu uniformă de serviciu și 900 de persoane cu costume de ceremonie.

„De specificat că se continuă procesul de lucru asupra îmbunătățirii echipamentului. Pe parcursul celor doi ani de când se utilizează noul model, din partea polițiștilor de frontieră au parvenit mai multe obiecții și totodată, propuneri de ajustare a uniformei.În rezultatul neajunsurilor depistate și sugestiilor angajaților Poliției de Frontieră, în luna noiembrie 2014 au fost aprobate unele modificări în modelul uniformei, printre care: tricoul cu guler de tip ,,polo” va fi și de culoare albastru azuriu, inscripția „Poliția de Frontieră”, aplicată la elementele ținutei de campanie este brodată, etc”, a conchis Daniela Mînzatu.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților