[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ex-preşedinte al Parlamentului European: Voi sunteţi cei care veţi hotărî în ce direcţie să vă mişcaţi
18 Noiembrie

Cetăţenii Republicii Moldova sunt cei care vor decide în direcţie trebuie să se mişte ţara. Declaraţia a fost făcută de Preşedintele Fundaţiei Konrad Adenauer, Hans-Gert Poettering care ieri  a organizat la Chişinău forumul „Viitorul Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, transmite CURENTUL.

„Uniunea Europeană nu este doar o organizaţie. Uniunea Europeană este o comunitate care se bazează pe valori. Valorile noastre sunt demnitatea umană, drepturile omului, democraţia, statul de drept şi pacea. Germania va sprijini Republica Moldova. Voi aveţi dreptul la autodeterminare! Voi sunteţi cei care veţi hotărî în ce direcţie să vă mişcaţi. Nici o ţară-terţă nu are dreptul să vă spună că nu aveţi dreptul să alegeţi un parcurs”, a declarat Hans-Gert Poettering.

Prezent la evenimente, premierul Iurie Leancă a subliniat că forumul are loc într-o perioadă simbolică pentru Republica Moldova

„Recent, pe 13 noiembrie, Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb cu ţara noastră. Este un semnal de susţinere nu doar pentru punerea în aplicare a prevederilor acestor acorduri, ci şi pentru întreaga societate, care urmează să treacă la alte standarde compatibile cu cele care şi-au demonstrat deja viabilitatea şi în ţările Uniunii Europene”, a menţionat Leancă.

Potrivit Premierului, următorul pas important în relaţia moldo-comunitară îl reprezintă obţinerea statutului de ţară candidat.  Până în această perioadă, afirmă Iurie Leancă, Republica Moldova trebuie să îndeplinească un şir de măsuri şi să pună în aplicare mai multe reforme, dintre care, cea mai viabilă – a justiţiei și să combată corupţia.

Hans-Gert Poettering este, din 1 ianuarie 2010, Preşedinte al Fundaţiei Konrad Adenauer, care acordă burse de studiu tinerilor talentaţi, implicați în viața politică a ţării și care împărtăşesc valorile creștin-democrate. Între anii 2007 – 2009 a deținut funcția de Preşedinte al Parlamentului European.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților