[ X ]
Ex-ministrul Justiţiei a făcut publice argumentele care-i permit postului tv NIT să spere la reluarea emisie
6 Iunie

Dosarul postului de televiziune NIT, licenţa căruia a fost retrasă anterior, a revenit în atenţia opiniei publice după ce ex-ministrtul Justiţiei, Vitalie Pîrlog, a venit cu noi declaraţii la această temă.

După cum relatează CURENTUL, într-un material publicat pe www.poliexpert.md, Vitalie Pîrlog susţine că închiderea NIT „a fost o operaţiune de tip raider”.

Referindu-se la motivul invocat de CCA pentru închiderea acestui post şi anume limitarea pluralismului de opinie, Vitalie Pîrlog a declarat: „Consider că nu CCA trebuie să spună radiodifuzorilor ce înseamnă pluralism de opinie, mai ales atunci cînd este controlat de putere”.

„Cum înţeleg autorităţile sensul noţiunii de pluralism. Într-o societate care se considera a fi democratică, pluralismul de opinie nu se impune de către cineva prin sancţionarea celora care au o altă opinie, decît cea pe care o consideră pluralistă autorităţile statului. Misiunea Statului îi revine să asigure promovarea pluralismului prin instituirea unor mecanisme adecvate, clare şi definite, care să garanteze posibilitatea redării diferitor opinii, şi totodată să prevadă tranşant excluderea situaţiilor cînd autorităţile statului, inclusiv Consiliul Coordonator al Audiovizualului, interferează nejustificat şi neîntemeiat în utilizarea distorsionată a noţiunii de pluralism”, susţine el.

El menţionează că „jurnaliştii postului de televiziune NIT nu au formulat nici o reclamaţie de exercitare a presiunilor nejustificate din partea şi la adresa superiorilor lor, adică din partea administraţiei postului de televiziune NIT sau a fondatorilor săi (administraţiei şi fondatorilor), sau din partea altor persoane sau entităţi din exterior, în timpul exercitării activităţii reportericeşti în redarea informaţiei, inclusiv a celei de ordin politic”.

„Mai mult, de la adoptarea Legii cu privire la libertatea de exprimare, care are scopul de a garanta exercitarea dreptului la libertatea de exprimare, nici o decizie a instanţelor de judecată naţionale definitivă şi irevocabilă pentru calomnie, defăimare sau care sa constate lipsa pluralismului nu ar fi existat în raport cu postul de televiziune NIT sau în raport cu vreun jurnalist din cadrul acestui post de televiziune”, susţine Vitalie Pîrlog.

El aminteşte că subiectul retragerii licenţei postului de televiziune NIT, a ajuns să fie discutat şi în cadrul Adunării Parlamentară a Consiliului Europei şi cu Secretarul General al Consiliului Europei. De asemenea cererea NIT se află pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților