Comisia pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului European (AFET) a votat astăzi amendamentele la raportul vizând revizuirea Politicii Europene de Vecinătate (PEV), raport care va fi trimis către plenara PE. Raportorul pentru revizuirea PEV este Eduard Kukan, europarlamentar din partea PPE. Andi Cristea, responsabil din partea grupului S&D în acest dosar, ca raportor din umbră, a afirmat că “PE contribuie la revizuirea Politicii Europene de Vecinătate prin adoptarea acestui important raport în AFET”, transmite CURENTUL.
Politica Europeană de Vecinătate a fost concepută în anul 2003, în scopul de a dezvolta relații mai apropiate între Uniunea Europeană și țările din vecinătatea sa. Aceasta include atât statele din sudul UE (Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Libia, Maroc, Palestina, Siria și Tunisia), cât și pe cele din est (Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina). Cu un buget de 15,4 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, noul Instrument European de Vecinătate asigură majoritatea fondurilor pentru cele 16 țări partenere în cadrul Politicii Europene de Vecinătate.
“Avem nevoie de o politică nouă, mai îndrăzneață și mai ambițioasă, ce ne va permite să fim mai eficienți în fața provocărilor fără precedent cu care ne confruntăm în est și în sud. Au existat numeroase probleme pe care le-am considerat prioritare pentru acest raport și mă bucur că, prin amendamentele depuse și votate astăzi am reușit să demonstrăm relevanța lor. Votul din plen de luna viitoare va stabili textul final. Sper ca executivul european – Comisia Europeană va ține cont de sugestiile Parlamentului European, inclusiv de textul mai ambițios cu privire la perspectiva europeana a statelor din vecinătatea estică”, a spus Andi Cristea.
De asemenea, europarlamentarul român atrage atenția asupra statelor care au demonstrat ambiții europene reale și tangibile, afirmând că “trebuie să facem mai mult pentru cei care s-au decis să urmeze drumul european, Republica Moldova fiind exemplul ideal în acest sens.”
Tot în perspectiva sa, “un alt element important îl reprezintă, fără discuție, problema securității. Conflictele active și înghețate reprezintă o realitate atât în est, cât și în sud. UE are datoria să joace un rol mult mai activ, pe măsura relevanței sale, în rezolvarea pașnică a conflictelor existente, inclusiv demersuri pentru retragerea trupelor rusești din Transnistria de exemplu, acestea împiedicând progresul obiectivelor-cheie ale PEV.”
În martie 2015, Comisia a publicat Cartea Verde privind revizuirea Politicii Europene de Vecinătate, document conceput pentru a stimula discuțiile pe marginea unor subiecte de interes major. Propunerile finale privind direcțiile viitoare pentru PEV vor fi publicate in luna octombrie. În ceea ce privește dezbaterea din Parlamentul European, numărul amendamentelor propuse în AFET, 663, demonstrează interesul puternic pentru acest dosar.
Adrian Platon