Parlamentul European este instituţia care manifestă cea mai mare ambiţie faţă de ceea ce înseamnă acordarea perspectivei europene a Republicii Moldova. Declaraţia a fost făcută de copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova, eurodeputatul român Andi Cristea, transmite CURENTUL.
Potrivit parlamentarului european, în 2014, relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova au trecut într-o nouă etapă, superior calitativ din punct de vedere instituţional, prin trecerea de la Acordul de parteneriat şi colaborare la Acordul de Asociere.
„Lunile care au trecut de la prima noastră întîlnire a Comitetului Parlamentar de Asociere din septembrie anul trecut au fost marcate de o criză politică în Republica Moldova care a perturbat activitatea de implementare a reformelor dar şi a procesului politic de asociere, inclusiv la nivelul diplomaţiei parlamentare”, a declarat Cristea.
Totodată, el a salutat prezenţa prim-ministrului Pavel Filip la Bruxelles în luna martie, inclusiv în Comisia pentru politică externă a Parlamentului European şi mai ales determinarea noului Executiv.
„Aceste lucruri, determinarea noului Executiv şi continuarea procesului de reformă sunt nu doar importante, dar imperios necesare. Determinarea despre care vorbesc trebuie să continue să fie transpusă în acţiuni concrete şi necesită în special sprijinul constructiv al Parlamentului, precum şi un control eficient al acţiunilor Executivului. La nivel politic stabilitatea este o condiţie esenţială, ea oferind acea bază pe care se poate construi, adopta şi implementa politici publice care să asigure cetăţenilor prosperitate şi acces la servicii publice de calitate”, a adăugat eurodeputatul.
Mai mult, Andi Cristea a menţionat că, procesul de reformă şi punerea în aplicare a Acordului de Asociere nu înseamnă a face pe plac Uniunii Europene sau Bruxelles-ului.
„Este vorba despre consolidarea democraţiei şi crearea de noi locuri de muncă şi condiţii mai bune de viaţă pentru cetăţeni. La finalul lunii octombrie vor avea loc alegeri prezidenţiale, dar acest lucru nu ar trebui să impieteze asupra implementării reformelor asumate. Au existat prea multe întreruperi în trecutul apropiat. Îndemnul meu este să nu ne oprim eforturile încă o dată. Cred cu tărie că împreună putem realiza foarte mult. În numele tuturor colegilor mei, pot să spun că suntem toţi pregătiţi să lucrăm de o manieră consistentă, nu numai cu ocazia celor două reuniuni pe an, dar pe tot parcursul anului. Sunt mai multe moduri de a face acest lucru, dar depinde de voinţa Dvs.”, a conchis Andi Cristea.
Adrian Platon