[ X ]
[ X ]
[ X ]
Elveţia este dispusă să ofere sprijin Republicii Moldova în coordonarea asistenţei externe 
29 Septembrie

Secretarul general al Guvernului, Serghei Palihovici, a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul Confederației Elveţiene în Ucraina şi Moldova, Christian Schoenenberger, în contextul finalizării mandatului diplomatului elveţian în Republica Moldova. La întrevedere, Ambasadorul a fost însoţit de adjunctul său Christoph Spati, şefa Diviziunii Cooperare cu ţările CSI, Barbara Boni, şi Directorul Biroului de Cooperare al Elveţiei în Moldova, Simone Giger, transmite CURENTUL.

Oficialii au abordat subiecte ce vizează realizarea agendei de reforme a Guvernului, stadiul actual al cooperării bilaterale, dar şi obiectivele de extindere a sferelor de colaborare între cele două state. În mod special, au fost discutate activităţile de gestionare şi monitorizare a asistenţei externe, Cancelariei de Stat revenindu-i un rol important în acest sens. Ambasadorul Christian Schoenenberger a menţionat importanţa coordonării eficiente interdepartamentale, a confirmat disponibilitatea Confederației Elveţiene de a sprijini această activitate şi a pledat pentru continuarea şi amplificarea parteneriatului moldo-elveţian.

Secretarul general al Guvernului a menţionat că obiectivele Guvernul Republicii Moldova corespund prevederilor Acordului de Asociere RM-UE, iar asistenţa partenerilor de dezvoltare, inclusiv a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), vine să sprijine acest proces. Serghei Palihovici a precizat că un obiectiv important în acest sens este eficientizarea serviciului public, prin   promovarea reformei administraţiei publice, care include analiza funcţională a instituțiilor administrației publice centrale, îmbunătăţirea colaborării autorităţilor centrale şi celor locale, descentralizarea, încurajarea autonomiei locale, delegarea competenţelor, precum şi asigurarea unui control administrativ eficient.

Un alt aspect al discuţiei s-a referit la asistenţa Elveţiei pe segmentul migraţie şi dezvoltare, inclusiv în procesul de elaborare a Strategiei „Diaspora 2025”. În context, Directorul Biroului de Cooperare al Elveţiei în Moldova, Simone Giger a prezentat Secretarului general al Guvernului RM  proiectul  Memorandumului de întelegere care urmează să fie semnat în cadrul Programului SDC pentru Moldova în domeniul migraţie şi dezvoltare. Serghei Palihovici  a confirmat participarea sa în Comitetului de coordonare a Programului.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților