[ X ]
[ X ]
[ X ]
Eduard Grama, despre recolta de grîu: Este cel mai bun rezultat din ultimii ani
10 August

Recolta de grîu din acest an este cea mai bună din ultimii ani. Declaraţia a fost făcută de ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite CURENTUL.

„Este cel mai bun rezultat din ultimii ani care atestă că avem capacitate şi arată că agricultura Republicii Moldova se dezvoltă cu paşi buni. Din totalul cantităţii recoltate, 60% va fi grîu alimentar, ce ne permite să spunem că vom avea circa 800 mii tone de grîu alimentar, şi automat securitatea ţării din punct de vedere a grîului noi o garantăm. Avem o necesitate de 400 mii tone, deci avem posibilitatea de a face şi exporturi”, a declarat Grama.

Totodată, demnitarul a spus că 2016 a fost un an benefic pentru grîu la nivel global, ceea ce influenţează şi preţul pentru această cultură.

„Preţul în lume este în scădere din cauza recoltei record. Preţul de achiziţie anul trecut era cu 25% mai mare decît acum, în jur de 3 lei. Avem doar un punct de trecere unde se permit cantităţi foarte mari, portul Giurgiuleşti. Cu cît eşti mai aproape de punctul de trecere, cu atît preţul este mai mare. Sperăm că vom avea mai multe puncte unde vom putea transporta cantităţi mari”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Referindu-se la acuzaţiile aduse de unii producători de cereale, Eduard Grama a spus că aceştia manipulează cu cifrele.

„Nu vreau să intru în polemici, fiindcă eu nu fac politică. Agricultorii care îşi fac treaba bine şi folosesc tehnologii moderne obţin recoltă bună. Cei care au rezultate mai jos de două tone, nu cred că mai are rost să se ocupe de agricultură”, a conchis ministrul Eduard Grama.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților