[ X ]
EDITORIAL: Vreau un Guvern ca cel din Canada. Cine este împotrivă?
9 Noiembrie

Republica Moldova a rămas recent fără guvern, după ce acesta a fost demis prin moţiune de cenzură. Astfel că, astăzi, preşedintele Nicolae Timofti iniţiază consultări cu fracţiunile parlamentare pentru a identifica un candidat la funcţia de prim-ministru. Pentru moment e greu de presupus cine va fi acesta, dar şi ce componenţă va avea viitorul Cabinet de miniştri.

Între timp, joia trecută pe 5 noiembrie 2015, liberalul Justin Trudeau a fost învestit în funcția de premier al Canadei. Politicianul, în vârstă de 43 de ani și-a prezentat Cabinetul format din 30 de miniștrii, dintre care jumătate sunt femei. Mai mult, tot Cabinetul lui Trudeau a fost desemnat după criteriul ”competenței”. Iată cum arată componenţa Guvernului canadian: Ministrul Sănătăţii – un doctor, Ministrul Transporturilor – un astronaut, Ministrul Apărării – un veteran de război sikh, Ministrul Tineretului – are sub 45 de ani, Ministrul Agriculturii – un fost fermier, Ministrul Finanţelor – un om de afaceri, Ministrul Justiţiei – un procuror, Ministrul Sporturilor şi Persoanelor cu dizabilităţi – un campion paralimpic, Ministrul Pescuitului şi al Pazei de Coastă – un etnic inuit.

De asemenea, cel puțin un ministru este musulman, doi sunt atei, una dintre ministre suferă de cancer la sân, iar unul dintre miniștrii este orb. Totodată, un alt ministru este într-un scaun cu rotile, iar un altul este homosexual. Printre membrii cabinetului de la Ottawa se mai află un ministru născut în Afganistan, care a fugit de talibani în 1996, o amerindiană la Justiţie şi doi reprezentanţi al comunităţii sikh, unul numit ministru al apărării iar, altul, un fost şofer de autobuz, ministru al infrastructurii.

Afirm cu certitudine că, Cabinetul de miniştri al Canadei este un exemplu pentru o lume întreagă, inclusiv şi pentru Republica Moldova. Acum apare întrebarea, cum ar putea fi transpus acest model în ţara noastră?

Hai să vedem ce avem noi în prezent. Din componenţa Guvernului în exerciţiu, care este constituit din 16 ministere, doar 1/3 sînt femei (5). Cît despre  criteriul competenţei, situaţia este încă şi mai tristă. La Ministerul Apărării avem un medic, la Ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor – un poliţist, la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor – un om de afaceri, la Ministerul Mediului – un jurist, la Ministerul Educaţiei – un biolog, care a activat în calitate de jurnalist. Puţini sînt cei care chiar se află la locul potrivit şi ştiu exact ce au de făcut. 

Ma întreb şi vă întreb – Oare chiar nu are Moldova oameni profesionişti în domeniile lor de activitate, care  să fie promovaţi pentru merite, dar nu pentru carnetul de partid şi cumătrul sus-pus? Oare chiar nu avem femei, care să ocupe funcţii importante în stat? Oare chiar cumătrul, nănaşul şi partidul trebuie să decida cine va fi ministru? Oare chiar nu vrem sau nu vor să avem un Guvern care în sfîrşit să schimbe viaţa cetăţenilor? Oare chiar aşa vom continua să acceptăm ce decid cei pe care tot noi i-am ales? 

Eu vreau un Guvern ca cel din Canada, care să aibă capacitatea de a schimba ţara, să respecte egalitatea de gen şi să aibă membri cu studii relevante. Mi-e frica însă, că şi de această dată, viitoarea alianţă, indiferent ce culoare politică va avea, va uita iarăşi de interesele cetăţenilor, şi-i va pune în funcţii pe cei care şi-au slujit cu brio partidul sau şeful sau nănaşul. Şi atunci, mă întreb, ce putem face pentru a schimba această situaţie? Despre aceasta voi scrie însa în editorialul viitor. 

Fiţi pe val!

Adrian Platon,
redactor-şef Curentul.md

Inapoi la arhiva noutaților