[ X ]
EDITORIAL: Excelenţa sa, Prim-ministrul tehnocrat al Republicii Moldova!
28 Noiembrie

În ultima săptămînă auzim foarte des termenul “tehnocrat”. Prim-ministrul tehnocrat și miniștri de același fel – cea mai nouă ofertă pentru viitoarea alianță. Probabil că, sursa de inspirație este România, cunoaștem cu toții că la București a fost învestit un Guvern tehnocrat, cu un prim-ministru și miniștri politici. Totuși, nu cred că e cazul să așteptăm și la noi un asemenea pas, noi nu avem maturitatea și curajul necesar. În primul rând, acolo cetățenii au ieșit în cifre impunătoare la protest, iar Guvernul și-a prezentat demisia și nu a fost demis. Dar să revenim la ale noastre…

Cel mai mult de un guvern tehnocrat, de vreun an încoace vorbesc socialiștii în frunte cu Igor Dodon. Ei mereu au considerat necesară o asemenea abordare, cel puțin la nivel de discuții. Totuși, termenul nu a devenit prea popular.

Recent însă, Partidul Democrat a lansat zilele trecute ideea unui Guvern tehnocrat, după ce PLDM a înaintat o asemenea propunere pentru a se așeza la masa de negocieri. Președintele PD a lăsat să se înțeleagă că asemenea scenariu este posibil și nu e vorba doar de un premier tehnocrat, ci și de membrii Cabinetului de miniștri.

Așa sau altfel, liberal-democrații nu și-au anulat decizia de a nu participa la negocieri, chiar dacă au propus și ei numirea unui premier tehnocrat. PLDM a apreciat propunerea, însă a menționat că e prematur să constate dacă e una sinceră sau ba.

Comuniștii susțin ideea constituirii unui Guvern tehnocrat, iar socialiștii și-au reiterat poziția de a nu susține niciun fel de Guvern, considerînd necesare anticipatele.

Liberalii declară că, Prim-ministrul este persoană politică pentru că e la conducerea unui Guvern numit de o majoritate parlamentară format de partide politice. Pot să fiu de acord parțial, dar , totuși, de ce nu ar putea o majoritate politică să ajungă la un consens pe principiul “nici mie, nici ție” și să nu numească un Guvern tehnocrat? Pentru că… suntem în Republica Moldova și fără funcții nu avem nimic, iar principiile și valorile sunt pentru cei ce iubesc cuvintele profunde?!

Mai nou, democratul Andrian Candu, Speaker, într-un interviu pentru deschide.md, a explicat care e situația cu “prim-ministrul tehnocrat” și, potrivit lui, tehnocrat poate fi și o persoană profesionistă, care își va suspenda calitatea de membru de partid cînd este numit în funcție: “Vă dau un exemplu, dar asta nu înseamnă că s-ar putea întâmpla anume aşa: imaginaţi-vă că este o persoană în calitate de ministru, unul foarte profesionist, dar care este un exponent politic. În momentul în care el depune jurământul ca ministru, îşi suspendă apoi calitatea de membru al acelui partid şi se dedică doar Guvernului şi primului-ministru. Bine, nu poţi să-i întrerupi omului, definitiv, comunicarea cu politicul şi cu partidul din care el vine, pentru că există o foarte mare legătură între Guvern şi Parlament, iar în Parlament sunt partide politice”.

Ex-premierul Ion Sturza consideră că cuvântul corect este neafiliat politic și nu tehnocrat. Potrivit lui, “oricum guvernele sunt politice, au nevoie să elaboreze politici, să le implementeze”.

Totuși după atîtea opinii separate, haideți să clarificăm ce înseamnă “tehnocrat” – termen care se pare că va deveni la fel de popular ca “alianță”, “integrare europeană”, “majoritate stabilă”, etc.

Potrivit DEX, “Tehnocrat s. m. f. 1. adept al tehnocrației. 2. specialist într-un anumit domeniu”. Dar, tehnocrație? Deși sunt cîteva definiții, în cazul nostru cea mai potrivită e: „Sistem de guvernare controlat de tehnicieni, îndeosebi experți tehnici, ca alternativă la cel în care conducerea o au factorii politici”. Cu alte cuvinte este vorba despre profesioniști în domeniile lor de activitate, care nu au apartenență politiciă și nu se supun factorilor politici – lucru, puțin probabil, pentru Republica Moldova.

Și poate că, cetățenii sunt pregătiți pentru un guvern tehnocrat care să facă reforme dureroase, pentru că déjà au văzut suficiente, dar clasa politică de astăzi nu poate ceda ceea ce ține cu ambele mîini. Or, un Guvern tehnocrat ar însemna schimbarea clasei politice, aducerea unui nou suflu în societate, noi reforme și perspective, dar… să nu mai visăm. Suntem în Republica Moldova și știm că un premier care nu se va supune, nu va fi premier. Și foarte probabil viitorul premier doar se va ascunde sub titlul “tehnocrat”, dar nu va fi în adevăratul sens al cuvîntului.

În acest caz, o singură dorință am, ca politicienii să consulte definițiile cuvintelor înainte de a le folosi în discursuri publice și să nu mai inventeze definiții noi.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților