Premierul României Victor Ponta şi-a prezentat ieri demisia, în urma unui protest la care au participat zeci de mii de români. Acum, atît Republica Moldova, cît şi România nu au un Guvern deplin funcţional.Între timp, la Chişinău au loc negocieri privind formarea unei noi majorităţi parlamentare şi, desigur, votarea unui nou Guvern. Deocamdată nu este clar cum va fi formată noua majoritate, avînd în vedere decizia PLDM de a sta în opoziţie.
Neoficial, însă, se vehiculează ca Iurie Leancă, lider al PPEM, ex-premier, ar fi un potenţial candidat la funcţia de prim-ministru. Şi tind să cred că un asemenea scenariu ar putea fi real. Acest lucru vin să-l confirme declaraţiile din ultimele zile ale mai multor politicieni din partidele parlamentare. Atît democratul Andrian Candu, cît şi comunistul Artur Reşetnicov nu au exclus că vor coaliza, iar Iurie Leancă admite participarea într-o coaliţie din care vor face parte şi comuniştii. În această situaţie, Leancă ar fi un candidat potrivit, căci, graţie relaţiilor sale cu înalţi oficiali europeni ar putea aduce credibilitatea unui guvern, din care vor face parte şi comuniştii.
Totuşi, demisia de ieri a lui Victor Ponta nu-i cade tocmai bine liderului PPEM. Să nu uităm că ex-premierul român Victor Ponta, membru al Partidului Social-Democrat, este un bun prieten al lui Iurie Leancă. Ultimul chiar l-a susţinut pe Ponta în campania pentru prezidenţiale, în pofida poziţiei PLDM, din care facea parte atunci, care-l susţinea pe Klaus Iohannis. Mai mult, atunci Leancă şi-a cam stricat relaţia cu liderii Partidului Popular European, care, la fel, îl susţineau pe actualul Preşedinte al României.
În condiţiile în care, România a anunţat că va acorda împrumutul de 150 milioane euro R. Moldova doar dacă viitorul Guvern va fi unul pro-european, Victor Ponta ar fi întins mîna de ajtor Premierului Leancă, chiar dacă din Executiv ar fi făcut parte şi comuniştii. Cu alte cuvinte, dacă Ponta nu demisiona, Leancă avea asigurată o susţinere majoră din partea Guvernului României şi, respectiv, şanse mult mai mari de a se întoarce în fotoliul de Prim-ministru.
România este un partener foarte important al Republicii Moldova pe calea integrării europene. De susţinerea Bucureştiului depinde în mare parte soarta proiectului european al Republicii Moldova, dar şi garanţia că ţara noastră nu va intra în faliment. Situaţia însă s-a schimbat şi, deocamdată, nu se ştie ce se va întîmpla la Bucureşti şi dacă R. Moldova va mai fi pe agenda României.
Fiţi pe val!
Adrian Platon,
Redactor-şef Curentul.md