[ X ]
[ X ]
[ X ]
„Economia RM va mai primi din partea rușilor o serie de lovituri sub centură”
31 Martie

Dacă oficialii de la Chișinău vor continua implementarea reformelor conținute în Acordul de Asociere economia moldovenească va mai primi din partea rușilor o serie de lovituri sub centură. Despre asta scrie într-o postare pe blogul său, cunoscutul jurnalist, Victor Nichituş, transmite CURENTUL

Acesta face referire la o declaraţie a Ambasadorului rus de la București, potrivit căreia „chiar dacă a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, Moldova are obligații față de Comunitatea Statelor Independente, prevederi comerciale conținute în Acordul de Asociere ce contravin obligațiilor din cadrul CSI”.

Jurnalistul susţine că ameninţările sunt destul de clare. “Loviturilor economice, posibil li se vor alătura și loviturile politice – Curtea de Apel Comrat a validat alegerile pentru funcția de guvernator al Autonomiei Găgăuze și mandatul de bașcan al Irinei Vlah. În timpul campaniei electorale, doamna Vlah a militat deschis pentru integrarea regiunii găgăuze în spațiul euro-asiatic și pentru federalizarea statului moldav”, scrie Nichituş.

În acelaşi timp, jurnalistul spune că factorii de decizie de la Chișinău sunt puși în situația „de a naviga atent printre iceberguri”.

„A crește tempoul de implementare a reformelor europene înseamnă a flutura pânza roșie în fața unui urs deja înfuriat. A trage frâna de mână în relațiile Moldova – Uniunea Europeană înseamnă a spune la revedere unor granturi europene importante. Dificultățile pe care le are de înfruntat echipa guvernamentală aleasă de domnul Leancă și preluată de domnul Gaburici nu sunt deloc simple – de a implementa reformele europene fără a enerva factorii de decizie de la Kremlin, păstrarea unor relații cât de cât cordiale între Chișinău și Comrat și de neadmiterea degradării situației de pe Nistru”, a concluzionat Victor Nichituş.

Adrian Platon 

Inapoi la arhiva noutaților