[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dracul din detaliile Maiei Sandu
7 Februarie

Se ştie că „dracul se ascunde în detalii”, însă, pînă acum, această expresie nu prea putea fi raportată la politica moldovenească, dominată de masculi, pentru care, chiar dacă sînt importante, detaliile mai puţin contează. Pentru masculi lupta politică nu e una bazată pe detalii, pe o muncă migăloasă de creştere sau de distrugere lentă, dar sigură a ceva, ci pe zgomotoase show-uri publice, pe scenarii care mai de care mai nebune, de la care o ţară întreagă să rămînă mută de uimire şi să se întrebe: Dar cum a fost posibil aşa ceva?

Iată că Maia Sandu vine să ne arate un alt fel de a face politică – abil, finuţ, bazată pe detalii şi pe mişcări dibace, abia sesizate în public. Astfel, pe fonul zgomotoşilor noştri masculi din politică, Maia Sandu a făcut, în această săptămînă, trei mişcări fine, dar care îi pot aduce mai mult capital politic decît întregi campanii, promovate ani de zile.

În primul rînd, ea a spus DA! unirii Republicii Moldova cu România, deschizînd o importantă portiţă pentru unionişti, care pînă la acel moment priveau destul de suspect proiectul politic al Maiei Sandu, neînţelegînd în ce măsură acesta s-ar potrivi convingerilor lor. Totodată, Maia Sandu a afişat un unionism destul de rezervat, dintr-un anumit punct de vedere, pragmatic chiar, ceea ce a lăsat deschisă portiţa şi celor ce nu prea agreează ideea unirii cu România.

În al doilea rînd, publicînd primul raport de cheltuieli al partidului său (ceva mai mult de 30 mii de lei, proveniţi din donaţiile membrilor grupului de iniţiativă), Maia Sandu a transmis un mesaj clar întregii societăţi că proiectul său politic se va baza cu totul pe alte principii decît restul partidelor din Moldova, că pentru echipa sa astfel de principii ca transparenţă şi corectitudine nu sînt doar nişte simple noţiuni, că are o abordare pe care o poate transpune ulterior la nivelul întregii ţări, iar aceasta va avea doar efecte benefice asupra societăţii etc. Şi acest gest, neimportant la prima vedere, îi poate aduce ulterior un sprijin popular semnificativ.

În al treilea rînd, Maia Sandu s-a „debarasat” destul de elegant de „falşii pro-europeni”, pe care a avut grijă să-i separe şi să-i îndepărteze uşor de tot ceea ce înseamnă integrare europeană. Iar sub incidenţa accentelor pe care le-a pus în raport cu „falşii pro-europeni” au căzut cam toţi acei ce pretindeau că reprezintă curentul pro-european din societatea noastră, care, apropo, este unul destul de mare (de aproape 50 la sută).

Masculii din politica moldovenească se pare că nu au observat ceea ce a făcut Maia Sandu în această săptămînă sau, dacă şi au observat, nu prea au înţeles importanţa acestor gesturi neînsemnate la prima vedere. Dar ele sînt nu doar importante, ci şi de bătaie lungă, avînd o influenţă directă asupra subconştientului alegătorului.

Dacă Maia Sandu va continua aceeaşi politică a gesturilor mici, abia sesizabile, dar importante, ea are toate şansele la un moment dat să se ridice de asupra zgomotoşilor masculi din politica moldovenească, care pot să producă doar show-uri de trei bani. Iar cînd acest lucru se va întîmpla, masculii vor clipi buimăciţi din ochi şi se vor întreba: Dar cum a fost posibil acest lucru? Iar răspunsul e simplu: Dracul se ascunde în detalii, iar Maia Sandu ştie acest lucru…

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților