În ciuda faptului că sărăcia constituie una din principalele probleme ale societăţii noastre, cazinourile şi sălile cu aparate de joc au invadat în mod direct Chişinăul. Practic, în capitală nu există intersecţie aglomerată sau staţie de transport în care să nu existe o sală cu aparate de joc, scrie preşedintele ONG „Pro Chişinău”, Marcel Darie, pe blogul său.
Potrivit sursei, o simplă analiză ne arată că, la intersecţia Zelinski și Sarmisegetusa sînt amplasate la momentul de față patru cazinouri. Clienții acestora, dar și tuturor sălilor de jocuri de noroc din Chișinău, cel mai frecvent sunt adolescenţii, tinerii, oamenii din păturile social vulnerabile care se lasă ademeniţi de posibilitatea de cîştig uşor, în final pierzînd totul. În ultimul timp alarma bat şi psihologii care relevă cazuri cînd oamenii devin dependenţi psihologic de acest joc, îşi abandonează familia, copiii,prietenii. De altfel, dependența de jocurile de noroc e similară dependenţei de droguri.
În R. Moldova activitatea în domeniul jocurilor de noroc este reglementată de legea Nr.285 din februarie 1999. La prima vedere această lege este foarte permisivă, iar antreprenorii care doresc să obţină licenţă în acest domeniu trebuie să prezinte un pachet minim de acte şi … ceea ce este foarte important Autorizaţie de la Primărie! Mai precis condiţia obligatorie pentru a primi licenţă în domeniul aparatelor de joc este autorizaţia de amplasare eliberată de Direcţia Comerţ şi Alimentaţie Publică. Anume Primarul şi echipa sa decid autonom, fără nici o obligaţie din partea unei legi, unde vor fi amplasate aparatele de joc, lîngă blocuri de locuit, şcoli şi staţii de transport unde sînt amplasate acum, sau pe traseu lîngă pădure !
Pentru a fi mai explicit citez din legea respectivă: „Autorităţile publice locale pot impune restricţii în ceea ce ţine de ţine de exploatarea aparatelor de joc pe teritoriul lor!”.
Acum că am identificat vinovatul principal în această problemă, Administraţia publică locală, putem vorbi și de dovezi concrete, amplasate chiar pe site-ul Primăriei – www.chisinau.md. Dacă deschidem pagina Direcţiei Comerţ putem vedea toate autorizaţiile pentru funcţionarea aparatelor de joc Autorizaţie 615, 13017,817,12536,12554,12582 etc, Adrese Cuza Vodă 21, Ştefan cel mare 124, M. Cel Bătrîn 3, Hînceşti 58 etc, Firme Tanev Com, Prosalex, Safir Famili, Magic Land, Fort de aur etc. Informația respectivă e amplasată pe mai multe pagini.
Cel mai curios este că, deși toți știu cît de nocive sunt jocurile de noroc, acestea funcţionează bine-mersi, iar această legalitate criminală din punct de vedere etic şi moral este asigurată de Dorin Chirtoacă şi funcţionarii săi iresponsabili. Este evident că o parte din vină o poartă şi consilierii municipali care au luat practic apă în gură la acest subiect. În 2008, în Consiliul Municipal s-a dezbătut problema respectivă, dar fără finalitate. Din surse demne de încredere am aflat că la acea vreme, afaceriştii din domeniul jocurilor de noroc au colectat un fond special pentru coruperea Primăriei la toate nivelele de decizii, care ar fi putut lua decizii de a restricţiona sau interzice activitatea jocurilor de noroc pe teritoriul mun. Chișinău. Doar taxa pentru eliberarea autorizaţiei pentru aparatele de joc plătită prin corupere şefului Direcţiei comerț constituie pînă la 3 000 mii de euro.
Rezultatele incompetenţei, coruptibilităţii şi iresponsabilităţii administraţiei publice locale în domeniul jocurilor de noroc, sînt atît de vizibile încît ai impresia că cultul banilor în Primăria Chişinău predomină asupra raţiunii şi bunului simţ. Anume reieșind din situaţia în acest domeniu specific care nu are nici o utilitate publică, socială, educativă, ci invers creează numai incomodităţi şi probleme locuitorilor capitalei, prin stimularea în oameni a patimilor şi viciilor, putem constata cît de mult a degradat situaţia în general în capitală.
De altfel, în aşa oraşe ca Moscova sau Kiev-ul cazinourile și sălile jocurilor de noroc ele au fost demult strămutate în zone speciale. Nemaivorbind de ţările europene, unde acest domeniu este reglementat perfect.
În loc să devină o capitală culturală, un exemplu pozitiv pentru alte orașe din regiune, Chişinăul a devenit mecca aventurierilor și mafiei cazinourilor, care fiind interzise în alte capitale, şi-au găsit adăpostul și protecția la noi acasă. Rușine!
Sursa: darie.md