[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dorin Chirtoacă dezamăgit de reacția moldovenilor la liberalizarea regimului de vize
29 Aprilie

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, vicepreședinte al Partidului Liberal este dezamăgit de reacția moldovenilor la liberalizarea regimului de vize cu UE. Începînd cu ziua de ieri, cetățenii moldoveni pot călători  liber în țările europene.

Într-un interviu pentru RFI, liberalul a spus că s-a aşteptat la mai mult entuziasm din partea moldovenilor după liberalizarea regimului de vize.

„Să ştiţi că şi eu m-am aşteptat, poate, la mai mult entuziasm, vă spun sincer, dar din ceea ce am perceput că se întâmplă în societate, se pare că nu este tocmai aşa. Sunt câteva motive. Au mai avut şi alte posibilităţi de a circula până acum, nu se poate spune că frontierele au fost total închise în ultimii 20 de ani, plus cetăţenia română. Apoi, totuşi, libera circulaţie nu rezolvă problemele de ordin social, economic, în ceea ce priveşte locurile de muncă, nivelul pensiilor, salariilor, probleme care cel mai mult dor în prezent. Şi trei: din păcate, integrarea europeană şi tot ce ţine de Europa, inclusiv acum şi libera circulaţie au fost asociate în ultimii patru ani cu o guvernare democratică defectuoasă, unde au primat mai mult interesele personale, de grup, traficul de influenţă, abuzul de putere, corupţia”, a spus Primarul.

Liberalul a precizat că,   astăzi calea spre UE încă nu este ireversibilă, pentru că avem în continuare o societate scindată.

“Circa 30% până la 40% dintre cetăţenii Republicii Moldova încă sunt cu ochii spre Rusia, spre fosta Uniune Sovietică, au opţiunea respectivă şi avem şi partide politice care anume asta promovează. Şi în cazul în care asemenea partide politice ar câştiga alegerile parlamentare din toamnă, atunci riscul este major ca în locul integrării europene să avem o integrare rapidă a Republicii Moldova, după modelul Crimeei în Federaţia Rusă. Fără nici un fel de procese de asociere, integrare şi aşa mai departe”, a spus Dorin Chirtoacă.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților