[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dodon: O situație similară a fost și în 2009, atunci s-a găsit rezolvare
17 Februarie

Președintele Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon susține că, astăzi cînd a aflat despre conferința de presă a Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, a crezut că acesta își va anunța demisia. Despre aceasta socialistul a declarat în cadrul unei conferințe de presă privind situația pe piața valutară și creșterea prețurilor, transmite CURENTUL.

Igor Dodon afirmă că situația pe piața valutară  este dramatică și afectează toată țara. „Am propus ca Drăguțanu să-și dea demisia din funcția de Guvernator încă în august 2013, dar el și pînă acum, zîmbind, ne spune că totul va fi bine”, a subliniat socialistul.

Totodată, liderul PSRM a anunțat că, formațiunea sa a elaborat mai multe propuneri concrete pentru a stabiliza situația de pe piața valutară.

„În primul rînd, trebuie să stopăm panica. Acest lucru poate fi făcut prin utilizare banilor din rezervele valutare ale statului. Doi – trebuie să fie stopate speculațiile care au loc acum la unele bănci și la unele case de schimb valutar. Aceasta se face administrativ cu un control din partea BNM. Trei – trebuie să ne gîndim  cum să compensăm pierderile oamenilor la creditele pe care le- au în valută și la ipotecă”, a afirmat socialistul.

În același context, socialiștii propun ca BNM, din profitul pe care la obținut de la deprecierea monedei naționale,  să compenseze dobînzile la creditele în valută,  acordate agenților economici și persoanelor fizice.

„Trebuie să intre valută în țară, ceea ce înseamnă mai multe exporturi, remitențe sau investiții, ceea ce la moment lipsește. O situație similară a fost și în 2009, atunci s-a găsit rezolvare”, a precizat el.

În final, Igor Dodon s-a adresat fracțiunilor parlamentare și în special către liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

„Vă îndemnăm mîine, în cadrul ședinței  în plen a Parlamentului,  să punem acest subiect în discuție. Nu arde cu Gaburici, pentru că oricum el nu va rezolva nimic. Mihai Fiodorovici, prima dată mă adresez la Dvs. Nu este vorba de interesul socialiștilor, dar e interesul oamenilor”, a conchis Dodon.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților