[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dodon: Am devenit victime ale unei campanii ideologice
8 Septembrie

Socialiştii vor promova, inclusiv pe cale legislativă, cursul de „Istoria Moldovei” în şcoli. O declarație în acest sens a făcut Igor Dodon ,lider al Partidului Socialiștilor din R. Moldova, în cadrul conferinţei ştiinţifice Internaţionale „Evoluţia identităţii naţionale şi statal-politice moldoveneşti: esenţa şi caracterul perceperii acesteia în interiorul ţării şi peste hotare”, transmite CURENTUL.

Forul este prilejuit de aniversarea a  655-a de la fondarea statului moldovenesc. Igor Dodon a spus că, la moment are loc un proces de nimicire a statalităţii moldoveneşti, prin destructurarea matricei identitare moldoveneşti.

“Am devenit victime ale unei campanii ideologice, informaţionale şi psihologice de eradicare a identităţii moldoveneşti şi a memoriei noastre istorice”, a precizat socialistul.

El susține că, idea privind românizarea poporului nostru este transmisă ca o ştafetă. “Deja nu zeci de politicieni, ci zeci de mii de tineri se numesc români şi visează la o Românie mare. Propaganda unionistă funcţionează la capacitate maximă şi nu fără succes. Este un lucru foarte trist şi alarmant”, a specificat politicianul.

În opinia sa, cel mai îngrijorător moment este faptul că, din cauza unei acţiuni directe asupra punctelor vulnerabile ale memoriei şi conştiinţei naţionale, creşte antagonismul şi dezbinarea alarmantă în societate, se dezvoltă ostilitatea după criterii de identitate. Totuși, Dodon afrimă că, majoritatea moldovenilor continuă să-şi păstreze identitatea istorică. Majoritatea continua să-şi recunoască limba moldovenească drept limbă maternă.

“Dacă vom privi cifrele din cadrul recensămîntului din anul 2004, vom constata că populaţia băştinaşă alcătuieşte 78 la sută din locuitori. Din numărul acestora, potrivit datelor din anul 2004, acest lucru fiind confirmat şi de mai multe sondaje de opinie din ultimii ani, doar 2-5% din locuitori se califică drept români. Ceilalţi, adică majoritatea absolută a populaţiei băştinaşe, se consideră moldoveni. Plus la aceasta, peste 60 la sută dintre ei au declarat că vorbesc limba moldovenească”, a specificat socialistul.

Igor Dodon a mai spus că,  Republica Moldova se poate realiza în calitate de stat modern şi puternic, doar cu condiţia că-şi va păstra şi va dezvolta percepţia existentă de identitate moldovenească.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților