Programul de activitate şi planul de acţiuni ale Guvernului probează cu prisosinţă că scopul nostru strategic rămîne integrarea europeană. Declaraţia a fost făcută de premierul Valeriu Streleţ, în cadrul conferinţei de presă susținută alături de viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, cu ocazia marcării a unui an de la implementarea Acordului de Asociere RM-UE, transmite CURENTUL.
„Evenimentul este unul firesc. Este momentul să facem nişte totaluri, reieşind din situaţia că şi Guvernul nostru este la un moment de start şi trebuie să ştim cu ce pornim la drum. Pregătirea pentru implementarea Acordului a fost un proces lung chiar înainte de ratificarea Acordului de Asociere”, a declarat Valeriu Streleţ.
Şeful Executivului a enumerat atît realizările, cît şi restanţele în implementarea Acordului de Asociere RM-UE. Astfel, printre realizări, acesta a menţionat: demararea implementării Acordului de Asociere şi Acordului de Liber Schimb, creştere vizibilă a comerţului cu statele UE, gestionarea eficientă regimul liber de vize, creşterea triplă a amenzilor pentru corupţie. facilitarea comerţului după cele mai bune practici. Restanţele enunţate de premier sunt următoarele: reforma administraţiei publice locale, energetica, mediul şi standardizarea.
„Avem un set de acte legislative care nu au putut fi adoptate deocamdată. Pe lîngă aceste restanţe, trei din ele nu pot fi explicate, şi pe care insistă europenii: combaterea corupţiei, reformarea justiţiei şi stabilitatea financiară”, a adăugat Streleţ.
Totodată, prim-ministrul a afirmat că Guvernul are şi o listă de priorităţi: adoptarea în lectură finală şi implementarea Legii cu privire la procuratură, asigurarea implementării reformei interne a instituţiei Avocatului poporului, adoptarea Strategiei pentru reforma poliţiei, continuarea consolidării capacităţilor CNA, investigarea cazurilor de corupţie la nivel înalt, sporirea nivelului de informare a agenţilor economici privind beneficiile Acordului de Liber Schimb, adoptarea modificărilor la Legea metrologiei, etc.
La rîndul său, viceprim-ministrul Natalia Gherman a declarat că începînd cu ziua de astăzi, societatea civilă va putea urmări online implementarea Acordului de Asociere RM-UE.
„Noi am preluat modelul estonian de implementare şi raportare online. Noi avem nevoie de feedback, de propunerile Dvs. Este prima încercarea de a oferi maximă transparentă în implementarea Acordului de Asociere. Aştept reacţii rapide şi cu multe propuneri”, a conchis Natalia Gherman.
Precizăm că, implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană a început pe 1 septembrie 2014.
Adrian Platon