Șeful poliției naționale, colonelul Ion Bodrug, este pensionar. Bodrug acumulează la salariul de șef al IGP, de peste 10.000 de lei, și pensia militară, în valoare de 7.200 de lei. În total, colonelul ridică lunar cel puțin 17.200, dacă nu luăm în calcul și eventualele prime sau indemnizații de comandă, transmite CURENTUL cu referire la deschide.md.
Potrivit sursei, dacă salariul de șef al IGP nu ridică întrebări, în legătură cu valoarea pensiei și mai ales al modului în care au fost calculați anii de vechime se pare că sunt unele neclarități, care au fost semnalate de persoane cu stagiu în domeniul pensiilor.
Chestiunile în discuție le vom puncta mai jos, dar înainte de asta precizăm că încercările noastre de a clarifica oficial întrebările s-au soldat cu un refuz categoric, atât din partea celui în cauză, cât și a șefului Secției de pensionare a MAI, Mihail Capbătut.
În discuția telefonică pe care am inițiat-o, Ion Bodrug nici nu a confirmat că este la pensie, dar nici nu a negat. Mai mult, pe un ton deloc amical, ne-a precizat că n-ar trebui să intereseze pe nimeni dacă el primește sau nu pensie, ori care este mărimea salariului pe care îl încasează.
Dorim să îi reamintim domnului Ion Bodrug că el este în slujba cetățeanului, și nu invers, și cetățenii au tot dreptul să știe cât de bine sau cât de rău este plătit șeful polițiștilor. Asta, cel puțin, pentru ca evaluarea eficienței muncii depuse să fie făcută corect.
Conform datelor oficiale, prezentate chiar de domnia sa, șeful Poliției naționale, Ion Bodrug, a absolvit Academia Ștefan cel Mare a Ministerului de Interne, ale cărei cursuri le-a urmat între 23.08.1993 și 21.06.1998. Tânărul ofițer a intrat în pâine ca inspector al poliției judiciare, la Comisariatul Ciocana și a ajuns la apogeul carierei sale la numai 36 de ani, fiind numit sef al IGP în martie 2013. Se poate spune că și evoluția politică a fost pe măsură, odată ce, la 26.12.2012, a fost numit viceministru al Internelor.
În același an, câteva luni mai târziu, mai exact la 23 august 2013, colonelul Bodrug iese la pensie. Teoretic, avea împliniți 20 de ani de activitate în structurile de forță și se încadra în prevederile Legii 1544 din 1993, privind asigurarea cu pensii a militarilor și persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor de interne.
Toate bune și frumoase, numai că în 2011 legea fusese modificată și stadiul de pensionare a fost mărit până la 21 de ani și șase luni. Acesta nu pare să fi fost un impediment pentru colonelul Ion Bodrug.
Problema a fost rezolvată prin includerea lui în personalul Comisiei Unificate de Control, dar mai ales printr-o semnătură a șefului său direct, Dorin Recean.
Pentru înțelegerea problemei, trebuie să facem un mic calcul. Ion Bodrug a studiat la Academia de poliție “Ștefan cel Mare” din 23.08.1993 și până la 21.06.1998. Conform legii în vigoare, această perioadă se consideră, conform legii, vechime în muncă.
La data de 24.02.22012, Ion Bodrug a fost numit în componența Comisiei Unificate de Control. Conform legii, perioada de activitate în cadrul CUC se consideră vechime în muncă, dar cu o categorie specială, conform căreia fiecare zi de muncă este calculată la pensie ca o zi și jumătate. Contactat telefonic ,Gherghe Bălan, șeful Biroului pentru Reintegrare a declarat pentru portalul deschide.md că mebrilor C.U.C le este calculat stagiu de muncă cu o zi la 1,5 indiferent dacă se afla sau nu în regiunea transnistreană.” Bălan a mai accentuat că până în anul 1993 membrii Comisiei Unificate de Control și militarii implicați în zona de conflict era calculat cu un an la 3 ani. “Stagiul se calcula cu raport 1 la 3 până în 1993, când a fost modificat la 1 la 1,5″. Fapt întărit și de articolul 4 (modificat în 2000 HG nr 1277 din 21.12.2000) al HG 372 din 18.06.1993, care indică valoarea coeficientului legal.
Așadar, din 23.08.1993 pînă la 24.02.2012 Ion Bodrug a acumulat 18 ani si 6 luni vechime în muncă. din 24.02.2012 până la 23.08.2013 a mai acumulat 1 an si 6 luni. Plus 9 luni date de coeficient, ajungem la 2 ani si 3 luni. În total, ajungem la 20 de ani și 9 luni, clar sub baremul de 21 de ani și șase luni, impus de modificarea vârstei de pesnionare, așa cum a fost aprobat în 2011.
Prin urmare, Ion Bodrug pare să fi ieșit la pensie cam devreme. Cu 9 luni mai devreme. Diferența a fost suplinită, cu prisosință, de un ordin al ministrului de Interne Dorin Recean. Acesta a ordonat nici mai mult nici mai puțin decât calcularea activității lui Ion Bodrug în cadrul CUC conform coeficientului de 3 la 1, adică trei zile pentru fiecare zi de activitate în Comisie.
Având în vedere că Ion Bodrug și responsabilul cu pensiile al Ministerului de Interne au refuzat să clarifice situația, nu putem decât să ne întrebăm cât de legal este ordinul ministrului Recean. Care sunt motivele pentru care Ion Bodrug primește dispensă și este evaluat cu mult peste norma legală, confirmată de șeful Biroului pentru reintegrare Gheorghe Bălan.
Suntem curioși cum vor reacționa la aflarea veștii despre favoarea de care a beneficiat Ion Bodrug ofițerii operativi, din teren, polițiștii care își riscă viața zi de zi în Dubăsari și Tighina.
Conform unor informații oferite de surse confidențiale, Bodrug nu este singurul ofițer din cadrul MAI care s-a pensionat înainte de vreme.
Unul dintre aceștia este Babin Oleg Nicolae, născut în 1973 , fost șef al Direcției Generale Resurse Umane al MAI, în prezent șef adjunct al Acdemiei de Poliție Ștefan cel Mare. În 1992 era la școala medie specială republicană cu studierea aprofundată a limbii ruse și pregătire militar-sportivă intensă M.V. Frunze. Datorită includerii perioadei de studii în vechimea de muncă, prin hotărâri judecătorești dubioase, s-a pensionat înainte de termen și, la rândul său, încasează și pensie și salariu.
Lista ar putea fi continuată de Cernăuțeanu Viorel, șeful interimar al Direcției General Juridice a MAI. Cernăuâeanu a studiat în perioada anilor 1997-2001 la Liceul Militar Neagoe Basarab din Buzău, și face tentative, prin instanțele de judecată, ca anii de studii să fie incluși la vechimea în muncă, pentru a obține pensie. Aceeași situație se înregistrează și în cazul lui Dorel Țurcanu, angajat al Inspectoratului Național de Poliție.
Bodrug și declarația de venit
La fel de confuză este și declarația de venit prezentată de Ion Bodrug. Înainte de toate, precizăm că prima dată când am verificat declarația de venit depusă de șeful poliției naționale, pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate, în document nu era indicat nimic.
Declarația a fost completată a doua zi, după ce l-am chestionat asupra acestei situații pe Anatolie Donciu, șeful Comisiei Naționale pentru Integritate.
În declarația de venit Ion Bodrug indică un venit anual de 94 269 de lei.
Bodrug a completat de 2 ori declarația pe venit, prima pe data de 24 martie 2013, când a indicat suma de 94 269 ca salariu și un apartament de 65 metri pătrați. A doua zi, în document a apărut suma la care este evaluat acest apartament (367 493 de mii lei) și faptul că îl deține din 2011. În plus, Bodrug mai declară un apartament de 49,3 metri pătrați, deținut din 2000 și estimat la 260.682 mii lei.
Straniu este și faptul că în declarația de interes personal pentru anul 2012, completată la data de 24 martie 2013, Bodrug susține că are un salariu lunar de 2.000 lei. Asta ar însemna un venit anual de 24.ooo de mii de lei. Pentru diferența de până la 94.269, de 70 279 de mii de lei, nu este dată nicio justificare, nicio sursă de venit.