[ X ]
[ X ]
[ X ]
(DOC) Război în cadrul Guvernului Leancă. Află care este motivul!
1 Mai

Republica Moldova riscă să piardă circa 68 de milioane de euro din cauza refuzului ministrului Economiei de a contrasemna Strategia Naţională Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural, se menţionează într-o declaraţie a Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli UniAgroProtect, scrie adevarul.ro.

Pe 15 martie 2014, Guvernul Republicii Moldova a aprobat Strategia Naţională de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural. Aceasta a fost ultima condiţie pentru ca ţara noastră să aibă acces la fondurile europene.

„Până în prezent, această Strategie nu este publicată, deoarece ministrul Economiei refuză intenţionat să contrasemneze acest document. Ministrul a plecat în concediu şi nu avem garanţia că va semna, după ce se va întoarce. Totul se întâmplă din cauza unui conflict între Ministerul Economiei şi Ministerul Agriculturii, care are la bază anumite interese şi ambiţii pentru a gestiona fondurile europene”, se menţionează într-o declaraţie difuzată de Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli UniAgroProtect.

Liderul susţine că acest document ar trebui semnat în regim de urgenţă, întrucât banii sunt necesari pentru dezvoltarea agriculturii.

„Problema este în lupta pentru gestionarea investiţiilor străine majore. Lazăr consideră că în această Strategie trebuie să prevaleze dezvoltarea satelor şi, prin urmare, finanţele trebuie să treacă prin ministerul său. Din cauza acestei lupte, noi am pierdut anul trecut 40 milioane de euro în baza programului ENPARD. Georgia a primit. Dacă în zilele apropiate nu vom publica acest document, noi vom pierde deja 68 de milioane de euro”, a precizat Slusari.

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a confirmat pentru portalul Agora că fermierii ar putea pierde această finanţare din partea Uniunii Europene. „Deja expiră acest termen, însă din cauza unor ambiţii personale ale domnului Lazăr riscăm să pierdem 68 milioane de euro. Ministerul Economiei ar trebui să-şi asume consecinţele, noi vom găsi finanţare din altă parte”, a declarat ministrul, citat de Agora.

Serviciului de presă al Ministerului Economiei a declarat că ministrul Valeriu Lazăr este plecat în concediu şi nu poate fi făcut niciun comentariu în lipsa sa.

Agricultorii spun că ajutorul ar fi ca o gură de aer. Or, majoritatea sunt în căutare de fonduri, ar vrea să investească, dar nu au bani. ENPARD este o iniţiativă a UE ce are ca scop dezvoltarea agriculturii şi a mediului rural. De un program similar, numit SAPARD, a beneficiat şi România în perioda de preaderare. La mijloc sunt fonduri de 300 de milioane de euro.

Anterior în presă s-a vehiculat că între reprezentanţii PLDM şi cei ai PD se duc „lupte dure de culise” pentru adminisitrarea fondurilor UE ce ar urma să intre în ţară în următorii trei ani, fiind vorba de circa 300 de milioane de euro. Cele mai aprigi lupte se duc pentru banii destinaţi agriculturii şi dezvoltării regionale, unde vor merge peste 50% din fondurile UE. Astfel Vasile Bumacov, ministrul agriculturii şi membru al PLDM ar fi de părere că de adminsitrarea acestor fonduri ar urma să se ocupe instituţia sa, în timp ce vicepremierul Valeriu Lazăr ar fi insistat ca aceste fonduri să fie administrate de Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de un membru al PD, sau să fie coordonată de Ministerul Economiei.

orig

Inapoi la arhiva noutaților