[ X ]
(DOC) Raportul de activitate al CSJ, prezentat la Adunarea Generală a Judecătorilor
11 Martie

Edificarea unui mecanism eficient de creare şi menţinere a practicii judiciare unitare, atît în cadrul instanţei judecătoreşti supreme, cît şi în instanţele inferioare, a devenit principalul scop al activităţii Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), pe parcursul ultimilor ani. Despre aceasta se spune în raportul CSJ la Adunarea Generală a Judecătorilor, transmite CURENTUL.

În raport se spune că, unele schimbări de esenţă în activitatea sistemului judecătoresc deja sunt remarcate în jurisprudenţa şi statistica CEDO.

”În anul 2011, pe rolul Curţii de la Strasbourg se aflau 4261 de cereri împotriva Republicii Moldova, iar la începutul anului 2015, numărul lor s-a redus la 1104 cereri. În aceeaşi perioadă, procentajul cererilor declarate admisibile de către CEDO s-a diminuat de la 28-32% la 1,84%, cu o tendinţa de descreştere stabilă. Merită atenţie şi faptul că violările Convenţiei stabilite de Curtea Europeană, în prezent, se referă, preponderent, nu la justiţie, dar la activitatea altor organe ale statului. Şi mai puţine sunt condamnările generate de jurisprudenţa Curţii Supreme de Justiţie”, se spune în raport.

Totodată, este menționat și faptul că, pentru anul 2016, CSJ şi-a propus să schimbe şi modul de acordare a asistenţei metodice.

”În special, judecătorii CSJ vor avea deplasări semestriale la Curţile de Apel, unde vor discuta cu judecătorii curţilor şi preşedinţii instanţelor de judecată. În aşa mod, sperăm să promovăm implicarea nemijlocită a Curţilor de Apel în unificarea şi dirijarea practicii judiciare în circumscripţiile sale, Curţii Supreme de Justiţie revenindu-i rolul de coordonator al acestui proces complicat şi important în jurisprudenţa modernă”, se mai spune în raport.

Atașat găsiți raportul integral.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților