Asociaţia Promo-LEX a lansat astăzi studiul „Strategii, practici și instrumente de finanțare a partidelor politice în Republica Moldova”.
„Am tot auzit declaraţii despre reformarea instituţiilor şi schimbările în societate. Ar fi fost mult mai simplu ca aceste reforme şi schimbări să se producă în interiorul acestor partide. De maniera în care se vor purta politicienii depinde şi nivelul de încredere din partea cetăţenilor. Nu doar CEC trebuie să fie preocupat de rapoartele financiare ale partidelor politice, dar şi alte instituţii abilitate ale statului”, a declarat directorul executiv Promo-LEX, Ion Manole.
Potrivit lui Manole, Promo-LEX a analizat 43 de statute ale partidelor politice înregistrate, 28 de rapoarte financiare anuale și 21 de rapoarte privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din anul 2014.
Astfel, conform datelor din rapoartele financiare pentru anii 2013 și 2014, doar 4 partide politice, dintre cele care au depus rapoarte la MJ, au un mecanism practic pentru plata cotizațiilor de membru. În rezultatul analizei statutelor ale 43 partide politice, s-a constatat că doar jumătate din partidele politice au reglementat cotizațiile de membru în statutele lor. Referitor la cealaltă jumătate – 18 partide reglementează statutul de membru în regulamentele, iar 3 partide nu au nicio prevedere statutară referitor la cotizațiile de membru. Mărimea stabilită în statute a cotizaţiei de membru variază între 5 şi 100 lei. Unele partide au optat pentru stabilirea cotizaţiei de membru ca procent din salariul mediu
Potrivit aceluiaşi studiu, donațiile de la persoanele fizice, inclusiv membrii de partid, reprezintă principala sursă de venituri a partidelor politice din Republica Moldova. Ponderea veniturilor care constituie donații private a crescut în 2014 spre deosebire de 2013, de la 55% la 76%. În acelaşi timp, ponderea donaţiilor din partea persoanelor juridice a scăzut cu 8% în 2014.
În context, majoritatea reprezentanţilor partidelor politice de la nivel central au fost de părere că persoanele juridice sunt reticente în a face donații partidelor politice, din teama de organele de control fiscal şi astfel ei nu au oferit informaţii substanţiale care ar contura acest segment de contribuţii. Pe de altă parte, la nivel teritorial, 30% dintre respondenți au informat Promo-LEX că colectează donații din partea persoanelor juridice (dintre acestea – la nivel raional – 21%, primar – 9%).
Promo-LEX a încercat să calculeze aproximativ cheltuielile partidelor politice suportate în ultimii 4 ani (2012–2015). Astfel, cumulativ în perioada anilor 2012–2015, partidele politice au suportat cheltuieli de circa 267 milioane de lei. În cadrul interviurilor la oficiile centrale ale partidelor politice, Promo-LEX a fost informat că principalele cheltuieli ale partidelor au fost următoarele: cheltuieli pentru activităţi statutare obişnuite – declarate de 9 partide; cheltuieli pentru birouri şi întreţinere – 5 şi costuri de transport – 4 partide.
Adrian Platon