[ X ]
[ X ]
[ X ]
DOC// Preşedintele Nicolae Timofti, atacat în judecată
25 August

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a fost atacat în judecată de către cetăţeanul Gheorghe Sobieski-Camerzan, care a cerut anularea decretului prin care i-a fost conferit „Ordinul de onoare” președintelui Curții Constituționale (CC), Alexandru Tănase, transmite CURENTUL.

La 3 zile după depunerea cererii, Judecătoria Buiucani a refuzat să primească acţiunea depusă de cetăţeanul Gheorghe Sobieski-Camerzan. În consecinţă, cel din urmă a declarat recurs împotriva încheierii Judecătoriei Buiucani, învocînd că instanţa de fond ilegal şi abuziv a dispus refuzul în primire a cererii de chemare în judecată.

La începutul lunii august, Aparatul Preşedintelui Republicii Moldova a depus o referinţă pe marginea cererii de recurs, învocînd faptul că recursul a fost depus cu încălcarea termenului legal de 15 zile şi nu a fost dactilografiat. Referitor la temeinicia acţiunii a notat că, conferirea de decoraţii şi titluri de onoare este un drept discreţionar al Preşedintelui Republicii Moldova. „Distincţiile acordate pot fi retrase de către Preşedintele Republicii Moldova doar în cazurile dacă persoana a fost condamnată pentru o crimă gravă sau dacă a săvîrşit fapte ce contravin prevederilor Constituţiei”, se spune în referinţa Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova.

Recent, Colegiul civil şi de contencios administrativ al Curţii de Apel Chişinău a decis respingerea recursului declarat de Gheorghe Sobieski-Camerzan şi menţinerea încheierii Judecătoriei Buiucani.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților