[ X ]
[ X ]
[ X ]
(DOC) PLDM și PLR propun organizarea unui referendum republican în ziua alegerilor
16 Septembrie

Fracțiunile parlamentare ale Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și Partidului Liberal Reformator (PLR) propun organizarea unui referendum republican pentru revizuirea Constituției în partea ce ține de alegerea și demiterea șefului țării, transmite CURENTUL cu referire la un comunicat de presă comun al celor două formațiuni politice.

Potrivit sursei, fracțiunile parlamentare sus-numite au depus astăzi la Curtea Constituţională pentru avizare şi controlul constituţionalităţii propunerea de inițiere a plebiscitului, semnată de 37 de deputaţi în Parlament.

„Ne exprimăm siguranţa că modificările propuse la art. 78, 85, 89, 91 şi 135 vor veni să asigure o guvernare eficientă a tarii care să corespundă năzuinţei poporului de garantare a drepturilor şi libertăţilor civile şi de respectare a intereselor legitime ale acestora în condiţii de democraţie, stabilitate politică şi socială”, se menționează în document.

Îndată după primirea avizului Curţii Constituţionale, fracţiunile parlamentare ale PLDM şi PLR vor propune spre examinare Legislativului proiectul de hotărâre privind stabilirea desfăşurării la 30 noiembrie 2014, concomitent cu alegerile parlamentare ordinare, a Referendumului republican pentru modificarea Constituţiei.

În document se mai menționează că propunerea vizată a fost discutată în cadrul Consiliului Coaliţiei Pro-Europene.

„Fracţiunea parlamentară a Partidului Democrat din Moldova a expus o opinie, în general, favorabilă iniţiativei, dar cu anumite viziuni diferite, de ordin tehnic, referitor la procedura de implementare a acesteia. Contăm pe susţinerea conştientă şi implicată din partea tuturor deputaţilor cu viziuni democratice şi pro-europene în procesul de adoptare a Hotărârii Parlamentului privind iniţierea Referendumului republican pentru revizuirea Constituţiei Republicii Moldova în partea ce ţine de procedura de alegere şi demitere a Preşedintelui Republicii Moldova prin votul direct al cetăţenilor”, se mai menționează în document.

CURENTUL.md amintește că un referendum similar a fost organizat pe 5 septembrie 2010. Atunci, plebiscitul nu a fost validat din cauza prezenţei joase a alegătorilor. Doar 30.29% de cetăţeni cu drept de vot s-au prezentat la urne de vot din minimul necesar de 1/3 de persoane înscrise în listele electorale.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților