[ X ]
(DOC) Gheorghe Duca a primit o lovitură grea din partea colegilor. Află DETALII!
19 Februarie

Academicianul Gheorghe Duca, Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care este şi membru din oficiu al Guvernului, se confruntă cu mari probleme. El a decis să mai candideze pentru un mandat de Preşedinte, dar cei trei contracandidaţi ai săi, academicienii Valeriu Canţer, Valeriu Pasat şi Leonid Culiuc au făcut front comun şi cer excluderea lui din cursă.

După cum relatează TRIBUNA, cei trei academicieni au adresat un demers comun Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică, dar şi Comisiei de concurs pentru alegerea Preşedintelui Academiei de Ştiinţe, în care menţionează că Gheorghe Duca este la al doilea mandat de Preşedinte, iar legislaţia în vigoare prevede că în această funcţie unul şi acelaşi om se poate afla maximum două mandate consecutive.

Cei trei academicieni consideră lipsit de logică argumentul precum că primul mandat a lui Gheorghe Duca a fost de doar patru ani (în prezent, mandatul Preşedintelui AŞM este de şase ani), că el l-a obţinut în baza vechilor norme legale şi deci nu poate fi vorba de două mandate consecutive.

De asemenea, semnatarii demersului se arată nemulţumiţi de faptul că Comisia a adresat o scrisoare Speakerului Igor Corman, cerînd tălmăciri legislative în situaţia creată. Cei trei academicieni cred că situaţia şi aşa e clară, iar Gheorghe Duca, fiind la al doilea mandat, nu mai poate candida la funcţia de Preşedinte al AŞM.

Cristina Pendea

demers_comisia de concurs_la presedentia ASM

Inapoi la arhiva noutaților