[ X ]
[ X ]
[ X ]
(DOC) Expert-Grup a prezentat Planul pentru consolidarea sistemului bancar moldovenesc
8 Februarie

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” recomandă adoptarea de urgenţă a unui plan de redresare a sectorului bancar. În cadrul unei conferinţe de presă, experţii au prezentat un plan pentru consolidarea sistemului bancar moldovenesc, transmite CURENTUL.

Directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupuşor a spus că acest plan trebuie realizat în cel mult 2 ani. „Situaţia este foarte gravă şi necesită acţiuni. Recomandăm adoptarea de urgenţă a unui plan de redresare a sectorului bancar”, a declarat acesta.

Potrivit lui Lupuşor, la baza Planului de consolidare a sectorului bancar stau două principii fundamentale: (1) o bancă centrală independentă și bine echipată cu instrumente moderne de monitorizare și reglementare bancară; (2) bănci comerciale administrate și deținute de persoane profesioniste și integre, cu guvernanță corporativă exemplară și suficient capitalizate pentru a putea absorbi pe cont propriu orice eșec de management.

Astfel, cele 7 soluţii prezentate de Expert-Grup se referă la: întărirea independenţei BNM; fortificarea monitorizării şi supravegherii bancare; sporirea transparenţei acţionarilor din sistemul bancar; îmbunătăţirea guvernanţei corporative în bănci; dezvoltarea mecanismelor de responsabilizare a managerilor bancari; deoffshorizarea a băncilor comerciale şi sporirea capacităţii băncilor de a absorbi pierderi.

În același timp, Expert-Grup se angajează să monitorizeze acțiunile autorităților orientate spre stabilizarea sectorului bancar și prevenirea crizelor similare pe viitor.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților