[ X ]
[ X ]
[ X ]
(DOC) Chiril Gaburici: Primele 100 de zile au fost pline de provocări, dar și mai multe provocări ne așteaptă
4 Iunie

Prim-ministrul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, a prezentat astăzi raportul de activitate al Guvernului pentru primele 100 de zile după învestire, transmite CURENTUL.

„Primele 100 de zile au fost pline de provocări, dar și mai multe provocări ne așteaptă. Sunt conștient că viitorul acestei țări depinde de acțiunile Guvernului pe care îl conduc. Este un Guvern care, în activitatea sa, se bazează pe interesul tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de vârstă, etnie sau preferință politică. Iar interesul nostru, al tuturor, este să avem o viață demnă, prosperă și fericită într-o țară modernă, într-o țară mai bună”, a declarat Gaburici.

Potrivit acestuia, a fost nevoie de hotărâre și intervenții imediate pentru a susține economia și a asigura stabilitatea sistemului bancar.

„Am acționat prompt, în pofida tuturor presiunilor, pentru a asigura plata la timp a salariilor și a pensiilor. Am reușit să asigurăm și majorarea acestora pentru categoriile cele mai vulnerabile. Am continuat reformele și am plasat integrarea europeană în capul listei de priorități, asigurând, printr-un dialog continuu cu partenerii de dezvoltare, monitorizarea independentă, din partea acestora, a rezultatelor obținute. Cu pași siguri, am început lupta cu corupția la toate nivelurile. Am implicat societatea civilă în calitate de partener în cadrul acestui proces”, a adăugat premierul.

De asemenea, Gaburici a menţionat că instituția Procuraturii va fi scoasă de sub influența politicului, iar Procurorul General va fi selectat în baza unui concurs public, cu interviu transmis on-line. De asemenea, vor fi reduse costurile și durata rezolvării disputelor prin promovarea institutului medierii.

„Va fi permisă aplicarea testelor de integritate pentru toți angajații din sistemul de justiție și va fi verificată, într-un mod minuțios, completarea declarațiilor de interese, venituri și proprietăți ale funcționarilor publici, ca urmare a modificărilor operate în cadrul legal. Persoanele cu funcții publice vor fi obligate să raporteze actele de corupție, sesizate în timpul exercitării atribuțiilor lor, în caz contrar – vor fi sancționate”, a afirmat Chiril Gaburici.

Raportul integral îl puteţi citi mai jos:

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților