[ X ]
[ X ]
[ X ]
(DOC) Angajaţii CSM şi magistraţii vor fi supravegheaţi de avertizori de integritate
4 August

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a supus dezbaterilor publice Regulamentul privind avertizorii de integritate din cadrul CSM şi instanţelor judecătoreşti, transmite CURENTUL.

Potrivit sursei, prezentul Regulament stabileşte procedura de depunere şi de verificare a avertizărilor despre ilegalităţile săvîrşite în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii şi în cadrul instanţelor judecătoreşti, precum şi de aplicare a măsurilor de protecţie faţă de angajaţii care avertizează benevol, cu bună-credinţă şi în interes public despre ilegalităţile comise.

Conform regulamentului, avertizor de integritate este funcţionarul public, inclusiv funcţionarul public cu statut special, persoanele cu funcţii de demnitate publică şi alte persoane care prestează servicii publice, ce informează benevol, cu bună-credinţă şi în interes public despre comiterea actelor de corupţie şi a celor conexe corupţiei, a faptelor de comportament corupţional, despre nerespectarea regulilor privind declararea veniturilor şi a proprietăţii şi despre încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese.

Documentul mai stabileşte că angajatul beneficiază de măsuri de protecţie doar în cazul când a făcut o sesizare, fiind convins de realitatea stării de fapt sau că fapta constituie o încălcare a legislaţiei. De asemenea, angajatul care face avertizarea este obligat să o susţină cu probe concludente şi pertinente privind fapta săvârşită.

Totodată, angajatul care a făcut o avertizare, despre care cunoştea sau trebuia să cunoască că este falsă, poartă răspundere disciplinară, materială sau penală. Nu poate fi sancţionat doar avertizorul de integritate, care face o avertizare cu bună-credinţă, dar care, în rezultatul cercetărilor, se constată a fi nefondată.

La rîndul lor, Comisia pentru securitate internă a CSM şi Comisiile pentru securitate internă a instanţelor judecătoreşti sau persoana responsabilă din cadrul acestor Comisii au obligaţia de a păstra confidenţialitatea datelor personale ale avertizorului de integritate, precum şi orice alte date din conţinutul avertizării, ce pot duce la divulgarea identităţii, indiferent de faptul dacă angajatul care a depus avertizarea ulterior divulgă aceste informaţii terţilor.

Avertizarea poate fi făcută în formă scrisă şi verbal şi depusă alternativ sau cumulativ următoarelor persoane sau organe: Preşedintelui judecătoriei, în care activează avertizorul; Preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii; Preşedintelui Comisiei pentru securitate internă. Toate avertizările depuse de către angajaţi sunt examinate de către Comisia privind securitatea internă a instituţiei.

Comisia pentru securitate internă a instituţiei, în termen de 3 zile lucrătoare de la primirea avertizării, va decide verificarea conţinutului avertizării sau, după caz, va transmite informaţia la organul sau instituţia competentă, cu indicarea informaţiei din avertizare, materialele confirmative, din care, la solicitarea angajatului care a făcut avertizarea, sunt excluse orice date referitoare la avertizor.

Informaţia conţinută în avertizare va fi examinată de către Comisia pentru securitate internă a instituţiei în termen de până la 30 de zile lucrătoare, comunicând rezultatele în scris angajatului care a făcut avertizarea.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților