[ X ]
[ X ]
[ X ]
Diversificarea resurselor energetice și integrarea țării pe piața energetică a UE, discutate la Bruxelles de Chiril Gaburici
27 Februarie

Prim-ministrul Chiril Gaburici a discutat astăzi, la Bruxelles, cu Maroš Šefčovič, Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, despre măsurile întreprinse de autorităţile de la Chişinău în vederea diversificării resurselor energetice și conectării la piața energetică a UE, transmite CURENTUL.

Șeful Executivului a menționat că integrarea în piaţa energetică a UE continuă să fie unul dintre principalele obiective promovate de Guvern, aceasta oferind soluții reale pentru consolidarea și asigurarea durabilității securității energetice a statului.

Înalții oficiali au abordat subiectul dezvoltării interconexiunilor energetice cu UE, în particular, asigurarea continuității proiectului gazoductului Iaşi-Ungheni, care necesită eforturi adiţionale pentru ca să facă posibilă diversificarea pieţei energetice a ţării. Chiril Gaburici a reiterat necesitatea extinderii gazoductului către Chişinău pentru a valorifica capacitatea deplină a conductei începând cu anul 2017 și a apelat la susținerea în continuare a partenerilor europeni. La fel, Prim-ministrul a susținut ferm crearea Grupului de Lucru de Nivel Înalt privind interconectarea conductelor de Gaz în Europa Centrală şi de Sud-Est (CESEC), și a manifestat interesul în identificare posibilităţilor de implicare a ţării noastre în activitatea grupului vizat.

Cât despre consolidarea infrastructurii de energie electrică, Chiril Gaburici a subliniat că Guvernul examinează posibilitatea conectării Republicii Moldova la piaţa UE, prin România. Astfel, în cel mai scurt timp, se preconizează semnarea unui Memorandum cu partea română, prin care să se confirme priorităţile de interconectare atât pentru reţelele de gaze, cât şi pentru cele de electricitate. Memorandumul va fi o confirmare pentru realizarea  angajamentelor asumate.

La rândul sau, Maroš Šefčovič a menționat că, în această săptămână, Comisia Europeană a lansat Strategia privind crearea Uniunii Energetice Europene, care nu se limitează la frontierele UE, ci prevede o colaborare mai strânsă cu țările Comunității Energetice, din care face parte și Republica Moldova. Astfel, infrastuctura europeană va ajunge și în ţara noastră. Totodată, oficialul european a precizat că documentul aprobat, la 9 februarie, la Sofia, în cadrul primei reuniuni a grupului CESEC, deschide calea pentru participarea Moldovei în acest proces.

În finalul discuțiilor, Premierul Chiril Gaburici l-a invitat pe Maroš Šefčovič într-o vizită în Republica Moldova, pentru a participa la evenimentul ce va pune începutul furnizării gazelor către consumatori prin gazoductul Iași-Ungheni.

Șeful Executivului de la Chișinău s-a aflat într-o vizită oficială de două zile la Bruxelles. Ieri, el a avut întrevederi la cel mai înalt nivel – cu Președintele Consiliului European, Donald Tusk, Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Vicepreședinta Comisiei Europene, Federica Mogherini, alți oficiali. Aceasta a fost prima vizita oficială a lui Chiril Gaburici în străinătate, în calitate de Prim-ministru.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților