[ X ]
DETALII inedite din viaţa privată a lui Vladimir Voronin (DOC)
21 Februarie

Liderul comunist obişnuieşte să circule doar cu avioane private, chiar şi după ce a trecut în opoziţie. Este vorba de nave dintre cele mai luxoase, pentru care se plătesc sume enorme, iar destinaţiile alese de liderul PCRM sunt în cea mai mare parte spre Europa, destinaţii de vis, la care mulţi moldoveni nici nu ar putea visa, transmite politik.md, care au intrat în posesia unor documente ce demonstrează acest fapt.

Doar de când Voronin şi PCRM se află în opoziţie, respectiv perioada 2010-2014, acesta a plătit minim 590 de mii de euro pentru zborurile private, adică peste o jumătate de milion de euro sau aproximativ 11 milioane de lei. Doar în anul 2013, care pare sa fie cel mai activ, pentru zborurile liderului PCRM s-au achitat peste 200 de mii de euro. Asta dacă luăm sumele cele mai mici, cu un discount foarte mare, asa cum este menţionat în document. Dar în document există şi coloanele cu discounturi mai mici şi cu preţul de piaţă, iar dacă Voronin nu ar fi beneficiat de discounturi mari, probabil pentru zborurile dese pe care le efectuează, totalul platit de el pentru perioada 2010-2014, doar pentru zboruri private, ar fi depăşit un milion de euro.

Potrivit aceleiaşi surse, în ceea ce priveşte locurile în care a zburat Voronin în aceşti ani, observăm destinaţii interesante şi nu tocmai ieftine: staţiunea austriacă Innsburck, staţiunea din Cehia – Karlovy-Vary, staţiunea slovenă Maribor, staţiunea turcă Antalya, staţiunea greacă Atena, dar şi alte oraşe importante din Europa, cum ar fi Munchen, Strabourg sau Genova. Daca ne uităm la perioade, vedem că liderul PCRM iubeşte să se odihnească pe perioade lungi sş dese. Despre faptul că lui Voronin îi place să se odihnească des în staţiunea cehă Karlovy-Vary, se ştia, dar celelalte destinaţii sunt o noutate pentru publicul care şi-l imagina conservator pe liderul PCRM. Ceea ce atrage însă atenţia, este şi faptul că Vladimir Voronin, deşi se declară un puternic opozant al Europei, îşi petrece vacanţele în ţările UE şi face asta de mult timp. E adevărat că pe listă găsim şi zboruri spre Moscova şi chiar Bucureşti, dar pe durate foarte scurte, ceea ce arată că liderul PCRM a mers acolo cu alte scopuri decât odihna. La Moscova, de exemplu, sunt în mare majoritate doar pe o zi, decolează dimineaţa şi revine seara la Chişinău.

Un amanunt interesant este în anul 2014, în timp ce lumea îl dădea dispărut pe Vladimir Voronin prin vreun spital, el a decolat pe 05 februarie spre staţiunea slovenă Maribor şi a revenit la Chişinău zilele trecute, pe 15 februarie, tot cu un avion privat , călătoria costând aproape 22 de mii de euro, dus-întors.

Zborurile din listă sunt operate cu avioane private, fiindcă rute de la Chişinău spre destinaţiile de odihnă ale lui Voronin nu există. Pentru fiecare zbor dus-întors este nevoie în mediu cîte 15 mii de euro per călătorie. Liderul PCRM a aterizat în locuri interesante ca: Mineralnyevody sau Thalerhof, despre care mulţi moldoveni nici nu ştiu unde se află, ce să mai vorbim de rute directe din Chişinău.

Daca adăugăm la jumătatea de milion de euro plătită de Voronin pe avioane şi costurile pentru odihnă, cazare şi alte cheltuieli, ajungem uşor la un milion de euro. Şi aici intervin întrebările. Luăm declaraţia de avere a lui Voronin şi avem un şoc, veniturile liderului PCRM i-ar permite să se odihnească poate o dată pe an într-un hotel de 4 stele, din Turcia. Nici vorbă că din salariul de parlamentar să dispună de un milion de euro pentru avioane private şi vacanţe luxoase. De unde a avut însă Vladimir Vornin atâţia bani, trebuie să se lămurească instituţiile de drept ale statului. Mai interesant este însă să urmărim ceea ce ne spune liderul PCRM despre situaţia din ţară, despre sărăcie, despre cât de rău este în Europa, despre corupţie, despre oamenii care mor de foame în Moldova. Dacă pui aceste declaraţii politice în faţa milionul de euro cheltuit de Voronin pe avioane şi odihnă, ai un tablou de un contrast şocant, unul care artă că un politician din Moldova, care toată viaţa a lucrat la stat, poate să cheltuie uşor un milion de euro doar pe lux şi distracţie, fără ca vreo instituţie să-l întrebe de unde are banii respectivi. Şi, atenţie, nu vorbim de un politician care a venit în politică din business, ci de unul care a trăit toată viaţa din salariul de funcţionar şi demnitar al statului.

Sursa precizează că Vladimir Voronin utilizează pentru plecările la odihnă paşaportul diplomatic. 

Inapoi la arhiva noutaților