[ X ]
Despre ce vorbesc rezultatele alegerilor locale generale din 14 iunie
20 Iunie

Rezultatele alegerilor locale generale din 14 iunie 2015 pe unii i-au surprins plăcut, iar pe alţii – mai puţin plăcut. Unii spun că se aşteptau la aceste rezultate (deşi nu e clar cît de sinceri sînt cînd fac astfel de afirmaţii), iar alţii nu ascund că, în cazul unor anume concurenţi electorali, aşteptările lor au fost diametral opuse. Aşa sau altfel, dar rezultatul e rezultat şi noi nu putem decît să luăm act de el şi să facem anumite concluzii.

Prima mare concluzie este că, indiferent de scandalurile şi atacurile de imagine din ultima perioadă, rating-ul partidelor de la guvernare este destul de mare. Astfel, PLDM a trecut clar pe primul loc în preferinţele alegătorilor din Moldova, iar PD şi-a sporit considerabil rezultatul atît comparativ cu precedentele alegeri locale generale (din 2011), cît şi comparativ cu alegerile parlamentare de acum jumătate de an. La concret, PLDM s-a situat pe primul loc în 13 raioane, iar PD – în 1. În plus, PLDM este pe primul loc după numărul de primari obţinuţi în primul tur – 181, iar PD – pe locul doi cu 147 primari. Restul partidelor, atît la primul compartiment, cît şi la cel de-al doilea – sînt cu mult în urma acestor două partide.

A doua concluzie este că Partidul Socialiştilor rămîne cea mai influentă formaţiune pe stînga eşichierului politic, devansînd clar, ca şi acum jumătate de an, Partidul Comuniştilor. Este adevărat că PSRM putea spera la un rezultat mai bun, dincolo de faptul că a învins în patru raioane şi a obţinut în primul tur 22 de primari, dar trebuie luat în calcul şi faptul că, pe lîngă socialişti şi comunişti, pe această parte a eşichierului politic începe să-şi facă loc tot mai mult „Partidul Nostru”, care nu a participat la alegerile parlamentare de acum jumătate de an.

A treia concluzie este că „Partidul Nostru”, o formaţiune relativ tînără, a confirmat că are perspective şi că, după următoarele alegeri parlamentare, va fi prezent în Legislativul ţării. Rămîne să vedem cît de mare va fi fracţiunea sa, iar aceasta ţine în mare parte de prestaţia pe care o vor avea între timp aleşii locali din partea acestei formaţiuni, în special contează prestaţia liderului formaţiunii, Renato Usatîi, în calitate de Primar general al municipiului Bălţi.

A patra concluzie este că Partidul Comuniştilor continuă să se afle în declin, acesta căpătînd proporţii şi mai mari comparativ cu alegerile parlamentare de anul trecut. Astfel, comuniştii, care anterior au guvernat ţara mai bine de opt ani, acum au obţinut victoria într-un singur raion, iar din primul tur au obţinut doar 31 mandate de primari. În mare parte, procentajul relativ scăzut al comuniştilor se explică prin pasivitatea politică de care dă dovadă formaţiunea, dar şi prin apariţia unor noi centre de atracţie politică pentru electoratul de stînga, cum ar fi Partidul Socialiştilor sau „Partidul Nostru”.

A cincea concluzie este că, contrar aşteptărilor, blocul electoral condus de Premierul Iurie Leancă a înregistrat un rezultat destul de slab. În timp ce mulţi credeau că participarea lui Iurie Leancă în alegeri va „îngropa” PLDM, blocul condus de acesta a ieşit învingător într-un singur raion (Cimişlia – raionul de baştină al fostului Premier) şi a acumulat doar 7(!) mandate de primari din primul tur. Este adevărat că blocul a avut un rezultat bun în capitală, atît în ceea ce ţine de alegerile Primarului, cît şi a Consiliului Municipal Chişinău, dar există opinia că acesta ar fi nu atît meritul lui Iurie Leancă, cît al candidatului la Primărie, Oazu Nantoi, care a fost susţinut masiv de simpatizanţii Platformei civice „Demnitate şi Adevăr”. Următoarele alegeri vor arăta dacă aceştia au fost votanţii lui Iurie Leancă sau a lui Oazu Nantoi.

A şasea concluzie este că Partidul Liberal, despre care se spunea anterior că ar fi atras o parte din susţinătorii PLDM şi PD, rămîne un partid cu pondere reală doar în capitală. În rest, pe ţară rezultatul este unul relativ modest – 13 primari din primul tur şi nici într-un raion poziţia de lider.

A şaptea şi poate cea mai importantă concluzie este că alegerile locale generale de duminică au oferit într-un fel legitimitate guvernării actuale din Republica Moldova. Dacă anterior se auzeau declaraţii precum că PLDM şi PD reprezintă doar o mică parte a populaţiei Republicii Moldova, ceea ce punea sub semnul întrebării legitimitatea puterii, acum s-a văzut că aceste două partide beneficiază de un larg sprijin popular, ceea ce elimină suspiciunile existente în acest sens.

Acum partidele sînt antrenate în lupta pentru primării în turul doi. Rezultatele acestui tur ne vor permite să facem concluziile finale şi să „desenăm” posibile scenarii ale evoluţiei situaţiei în continuare.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților