[ X ]
Descoperirea preşedintelui Cehiei în RM. Iată ce i-a cerut lui Nicolae Timofti!
22 Mai

Preşedintele Republicii Cehe i-a cerut omologului său moldovean Nicolae Timofti să sprijine un singur sat din Republica Moldova (n.r. – satul Huluboaia). O declaraţie în acest sens a făcut Miloš Zeman în cadrul conferinţei de presă susţinută împreună cu Nicolae Timofti, transmite CURENTUL.

„În Republica Moldova există un sat ceh, ceea ce nu am citit în materiale.  În timp ce în România ştiam că sînt 3-4 sate. Ieri i-am cerut prim-ministrului român ca să sprijine aceste sate, mai ales din punct de vedere al infrastructurii de transport”, a declarat Preşedintele Cehiei.

În context, Miloš Zeman a venit cu o solicitare la adresa lui Nicolae Timofti. „I-am cerut domnului preşedinte (n.r. – Nicolae Timofti) să sprijine un singur sat din Republica Moldova tot din privinţa infrastructurii de transport. Pe drumuri sparte se circulă greu”, a adăugat oficialul ceh.

Curentul.md precizează: Satul Huluboaia a fost înființat în a doua jumătatea a secolului XIX de către coloniști ucraineni și cehi aduși de autoritățile țariste. Se consideră că primii în această zonă s-au stabilit coloniștii cehi din guberniile apusene ale Rusiei și au numit așezarea Novigrad.

Cu timpul aici se stabilesc cu traiul și băștinași moldoveni din satele din împrejurimi. În actele oficiale din 1913 satul apare cu denumirea Novigrad și Novograd.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților