[ X ]
[ X ]
[ X ]
Deputaţii moldoveni – în justiţie!
29 Aprilie

Numele mai multor deputaţi din actualul Parlament figurează în diverse materiale examinate de Procuratura Generală, transmite CURENTUL.

Recent, pe numele deputatului liberal-democrat Nicolae Juravschi a fost declanşată o cauză penală pentru fals în declaraţiile de avere şi proprietate. Din actul de constatare al CNI, în baza căruia a pornit cauza penală, rezultă că ar fi fost stabilite discrepanţe dintre starea de fapt şi datele din declaraţia depusă de deputat pentru anul 2012.

La începutul anului 2014, CNI a trimis la Procuratură un dosar privind falsul depistat în declaraţia de avere a deputatului PCRM Grigore Petrenco. De asemenea, Petrenco mai riscă încă un dosar penal. Aceasta după ce recent Premierul Iurie Leancă a sesizat Procuratura Generală pe faptul că deputatul comunist ar fi ameninţat doi membri ai Guvernului: ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman şi viceministrul Economiei, Octavian Calmîc.

Anterior şi deputatul comunist Iurie Muntean s-a pomenit cu un dosar penal, fiind suspectat de implicare în monopolizarea importurilor de carne din Moldova. Potrivit Centrului Naţional Anticorupţie, Iurie Muntean ar fi favorizat anumite companii în detrimentul altora.

În materialele examinate de Procuratura Generală anterior au figurat şi numele deputaţilor liberal-democraţi Valeriu Streleţ şi Veaceslav Ioniţă. Aceasta s-a întîmplat după ce în presă au apărut interceptări de convorbiri telefonice dintre fostul şef al FISC, Nicolae Vicol cu unii politicieni, printre care şi cei doi liberal-democraţi.

Un alt politician care are probleme cu legea este ex-deputatul PD Valeriu Guma, care în luna februarie a renunţat la mandatul de parlamentar, dar şi a părăsit Partidul Democrat. În luna aprilie a anului trecut, Guma a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare, de către judecătorii  Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România. De asemenea, Valeriu Guma figurează pînă în prezent în baza de date Interpol.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților