[ X ]
[ X ]
[ X ]
Deputat: RM nu va putea soluţiona politic pe termen scurt şi mediu diferendul din Transnistria
16 Iunie

„Republica Moldova nu va putea soluţiona din punct de vedere politic pe termen scurt şi mediu diferendul îngheţat din regiunea secesionistă Transnistria”, a declarat, în cadrul unui interviu acordat pentru ziare.com, deputata Partidului Liberal Reformator (PLR), Ana Guţu.

După cum relatează CURENTUL, ea a spus că „soluţii pe termen mai lung există – odată cu creşterea calităţii vieţii în rezultatul implementării Acordului de Asociere, dorinţa de reintegrare a RM va veni din partea cetăţenilor din stînga Nistrului”. Deja numărul solicitanţilor de paşapoarte biometrice din stînga Nistrului a crescut geometric”, a precizat Ana Guţu.

În opinia ei, „dacă Rusia nu va încerca noi provocări în zona secesionistă din stînga Nistrului, există şanse reale de reconciliere ale ambelor maluri ale Nistrului”, dar a precizat că „aceasta nu se va întîmpla foarte curînd”.

Deputata a mai spus că „protectoratul” UE pentru RM este unica şansă de a rupe cu trecutul sovietic, cu nostalgiile ce ţin în captivitate o bună parte a populaţiei din RM”. „A venit timpul libertăţii şi emancipării democratice pentru cetăţenii RM, iar aceste procese, pe lîngă faptul ca au fost declanşate, necesită să devină ireversibile, oricare ar fi puterea politică ce va guverna RM. Pentru a asigura ireversibilitatea procesului de integrare europeană a RM trebuie să muncim toţi cot la cot – atît politicienii, cît şi cetăţenii RM, fără a fi divizaţi pe orice tip de criterii. Sper să reuşim acest deziderat”, a declarat Ana Guţu.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților