Este probabil unicul demnitar de stat din Republica Moldova care „a avut probleme” şi cu guvernarea comunistă, şi cu cea democrată. Ambele guvernări l-au demis din funcţiile deţinute, dar se pare că el şi-a găsit în sfîrşit partidul care i se potriveşte.
După cum relatează CURENTUL, este vorba de Mihai Magdei, care, în iulie 2003, a fost demis de guvernarea comunistă din funcţia de Director general al Centrului naţional ştiinţifico-practic de medicină preventivă (CNŞPMP). Atunci, Mihai Magdei declara că demiterea sa nu a avut la bază nici un motiv legal – pur şi simplu, comuniştii nu au mai dorit ca el să deţină funcţia respectivă. Potrivit spuselor sale, ministrul Sănătăţii i-a propus, la începutul lunii februarie 2003, să scrie cerere de demisie, menţionînd că aceasta este o indicaţie directă a preşedintelui Vladimir Voronin. Mihai Magdei a refuzat să scrie cererea şi atunci ministrul Sănătăţii i-a prezentat ordinul de demitere din funcţie, în legătură cu reorganizarea Centrului.
Ulterior, Mihai Magdei s-a regăsit în rîndurile celei mai puternice formaţiuni de opoziţie la acel moment – Alianţa „Moldova Noastră”. După accederea acestei formaţiuni la guvernare în 2009, împreună cu alte partide democratice, Mihai Magdei a fost numit în funcţia de medic sanitar şef al Republicii Moldova, viceministru al Sănătăţii. Dar, în august 2013, el a fost demis din funcţie. Ministrul Sănătăţii declara atunci că Mihai Magdei singur a depus cerere de demisie, informaţie negată însă de viceministru.
După o perioadă de absenţă din viaţa publică, Mihai Magdei a reapărut în prim planul evenimentelor ca reprezentant al Partidului „Acţiunea Democrată”, condus de deputatul Mihai Godea. Am încercat să-i solicităm o informaţie la temă liderului PAD, dar Dlui nu a fost de găsit. Vom reveni cu detalii.
Elena Mocreac
foto: arena.md