[ X ]
[ X ]
[ X ]
DECLARAŢIE: „Unirea se va face încet, dar sigur. Exact așa cum își dorește și Premierul Streleț”
14 August

„Devine clar că o cale de a evita prăbușirea Moldovei în gol ar fi unirea cu România – un plan care să fie asumat atât de politicienii de la Chișinău cât și cei de la București”. De această opinie este jurnalistul Victor Nichituş, transmite CURENTUL.

Într-o nouă postare pe blogul său, jurnalistul analizează recenta declaraţie a ex-Preşedintelui României, Traian Băsescu precum că Republica Moldova se va uni cu România, dar fără Transnistria (amintind că un scenariu similar presupunea şi aşa-numitul proiect Belkovski), dar şi declaraţia Premierul Valeriu Streleţ precum că o piedică în calea unirii ar fi costurile ei, pe care românii ar putea să nu-şi dorească să le accepte.

„Domnul Băsescu este un politician foarte abil. A le vorbi oligarhilor moldoveni despre unire înseamnă a le aminti cît de bine funcționează DNA-ul românesc. A vorbi despre unire înseamnă a transmite speranța că unirea va avea loc și că nici un mogul mediatic moldovean nu o poate interzice.Domnul Băsescu știa care va fi reacția Chișinăului oficial. Dar domnia sa cunoaște foarte bine și poziția Chișinăului neoficial. Să ne aducem aminte de lungile întâlniri ale  domnul Băsescu cu domnul Filat. Despre ce oare s-a vorbit? Cunoaște cineva? A mai avut vreun alt lider de partid din Republica Moldova întâlniri atât de lungi cu președintele României? Domnul Ghimpu, cumva? Domnul Lupu?”, scrie jurnalistul.

El afirmă că „unirea Republicii Moldova cu România va avea loc, dar nu în varianta Belkovski – o variantă rapidă care ar fi ca un cuțit înfipt în spatele Ucrainei”. „Renunțarea la regiunea transnistreană ce ar însemna? Apariția unui nou protectorat rus în regiune? Alipirea regiunii separatiste la Ucraina?”, se întreabă Victor Nichituş, după care adaugă că „într-un viitor previzibil, o Moldovă reformată va face parte din Uniunea Europeană”. „Așa că moldovenii nu ar trebui să dispere. Un ajutor extern destinat Republicii Moldova va fi oferit. Reformele vor trebui executate. Unirea se va face încet, dar sigur. Exact așa cum își dorește și Premierul Streleț. Atunci vom fi cu toții acasă – iar oligarhii la DNA”, mai notează sursa citată.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților