Problemele sistemului de pensii sînt foarte serioase, iar amînarea rezolvării lor va duce la o nouă criză de proporţii în Republica Moldova cu implicaţii şi mai grave decît cele ale furtului miliardului. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite CURENTUL.
„Atît comuniştii cît şi democraţii, care au fost responsabili de acest domeniu în ultimii 15 ani, au preferat să acolească probleme sistemice, limitîndu-se la intervenţii minore de majorare sporadică a pensiei, fără a se ghida de o politică coerentă care să asigure echitate şi durabilitate”, a declarat Sandu.
În context, ea a spus că, situaţia sistemului de pensii este una critică.
„Astăzi cheltuielile Fondului de Asigurări Sociale de Stat depăşesc 7% din PIB şi 18% din bugetul public naţional. Deficitul fondului creşte în fiecare an. Dacă această tendinţă va continua, în doar cîţiva ani fondul de pensii va deveni o povară insuportabilă pentru bugetul de stat, pereclitînd cheltuielile publice pentru alte domenii, sau va înceta să existe”, a adăugat liderul PAS.
De asemenea, ea a menţionat că, modalitatea de stabilire a pensiei pentru limita de vîrstă în RM este unică şi defectuoasă.
„Formula de calcul nu ia în considerare valoarea banilor în timp. Un sistem echitabil ar însemna că pentru fiecare contribuabil să se recalculeze pensia astfel încît să se stabilească pensia corectă şi să-i fie returnat venitul pierdut din 1999, atunci cînd a fost pusă în aplicare noua formulă de pensionare, pînă astăzi. O altă inechitate majoră ţine de sistemul diferenţiat de calculare a pensiei. Parlamentarii, membrii Guvernului, aleşii locali, judecătorii, procurorii şi alţii primesc o pensie care constituie între 50 şi 80% din mărimea salariu pierdut, pe cînd celelalte categorii de angajaţi primesc doar 26%”, a conchis Maia Sandu.
Adrian Platon