[ X ]
[ X ]
[ X ]
Declarație: „Populația vorbitoare de limbă rusă este intimidată de către autorități”
9 Iunie

În iulie anul curent, se împlinesc 15 ani de la adoptarea de către Parlament a legii cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale şi la statutul juridic al organizaţiilor lor și 20 de ani de la ratificarea Convenției-cadru pentru Protecția Minorităților Naționale, transmite CURENTUL.

În acest sens, azi a avut loc o conferință de presă cu privire la problemele populației vorbitoare de limbă rusă din Moldova și perspectivele limbii ruse în societatea moldovenească.

Șeful Centrului de Informații Analitice a Drepturilor Omului, Mihail Sidorov a declarat că Republica Moldova intră în componența statelor care reglementează la nivel înalt legea cu privire la minoritățile etnice, dar în practică nu este aplicată în ultimii ani.

”Autoritățile moldovenești nu iau nici o atitudine de control a acestei legi. Putem conchide că este încălcat dreptul constituțional de a putea alege limba în care să studiem, că nu se urmărește dreptul constituțional care se referă la liberul acces la serviciile guvernamentale, dreptul la informația cu privire la activitățile publice. Am propus și speaker-ului Parlamentului și prim-ministrului de a organiza o întrevedere cu reprezentanții organizațiilor culturale care intră în Comisia de Relații Internaționale”, a spus Mihail Sidorov.

În același context, rectorul Universității Slavone, Tatiana Mleciko a declarat că, fiecare al cincilea tînăr studiază în limba rusă și anume profesorii care-i instruiesc fac posibilă bunăstarea limbii ruse în societate.

”Noi am acceptat ca în acest an la Universitatea Slavonă să fie susținut examenul rus de studii liceale. Noi facem acest lucru nu pentru a ne crea imaginea, dar pentru că absolvenții să poată să meargă la studii mai departe în Rusia. Fiecare nou document privitor la limba rusă este doar un obiect de discuții. Fiecare nouă lege adoptată este doar pentru a ne intimida”, a declarat Tatiana Mleciko.

În Republica Moldova activează 240 de școli cu predare în limbă rusă și 46 de școli bilingve. Din 24 de școli care au fost reorganizate, 11 școli sunt cu predare în limbă rusă iar numărul acesta se reduce în fiecare an.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților