Revoluția #colectiv i-a oferit lui Klaus Iohannis posibilitatea de a își impune punctul de vedere atât în România cât și în Republica Moldova, iar întoarcerea în Parlamentul de la București a legii cu privire la ratificarea acordului de ajutor rambursabil, reprezintă modul prin care el s-a implicat în ecuația politică moldovenească. Despre asta scrie pe blogul său, cunoscutul jurnalist Victor Nichituş, transmite CURENTUL.
Potrivit acestuia, implicarea lui Klaus Iohannis în jocurile de putere de la Chişinău este una eficientă.
„Partidul Liberal și Partidul Popular European (al domnului Leancă) au declarat că nu vor participa la formarea unei coaliții care să fie susținută de către comuniști. S-ar părea că domnul Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova, a pierdut sprijinul liberalilor și al popularilor – domnul Ghimpu și domnul Leancă nu vor să participe într-un guvern minoritar”, scrie Nichituş.
De asemenea, jurnalistul face referire la o declaraţie recentă a lui Valeriu Streleţ privind condițiile PLDM pentru a participa într-o nouă alianță de guvernare.
„Deci liberal-democrații nu exclud participarea într-o nouă alianţă de guvernare, însă cu anumite condiţii pe care reprezentanții Partidului Democrat ar trebui să le respecte. Liberal democrații sunt chemați cu insistență să participe la tratativele pentru formarea coaliției. Dacă și-ar dori funcția de prim ministru, ar trebui, la rândul lor, să își cheme colegii pro-europeni la masa tratativelor. Nu o fac pentru că nu vor să participe la guvernare ori pentru că nu vor să își asume, pe timp de criză, guvernarea?”, se întreabă Victor Nichituş.
Totodată, acesta afirmă că, până la urmă la Chișinău va fi instaurată o coaliție pro-europeană.
„Pentru că nici liberalii și nici popularii nu vor să participe la formarea unui guvern minoritar. Pentru că nimeni , nici măcar socialiștii, nu vor alegeri anticipate. Pentru că e mai bine când împarți răspunderea politică pentru scumpirea tarifelor la resursele energetice, pentru că rămân opțiuni deschise la alegerea viitorului șef al statului moldovean și pentru că fără creditul românesc și acordul cu FMI, Republica Moldova dă faliment. Atunci vom știi cu toții a cui este vina – pentru că vinovații se vor vedea, atât la Chișinău, cât și la București”, conchide jurnalistul.
Adrian Platon