[ X ]
DECLARAŢIE: Interesul Uniunii Europene coincide cu cel al Statelor Unite şi al României
25 August

Devine clar că în condiții de criză economică, una din speranțele de supraviețuire a statului moldovean o reprezintă Bucureștiul, dacă nu chiar prima. Despre asta scrie într-o postare pe blogul său cunoscutul jurnalist Victor Nichituş, transmite CURENTUL.

„De asta, Chișinăul face tot posibilul ca relațiile începute odinioară să fie acum continuate și aprofundate. De asta se vorbește atât de mult despre Unire – privirile și așteptările moldovenilor se îndreaptă peste Prut. E știut că în anul 2014, de la Guvernul României au fost alocați pentru Republica Moldova proiecte de asistență în valoare de peste 70 de milioane de dolari, statul român aflându-se într-un top al țărilor donatoare imediat după Statele Unite și Uniunea Europeană”, scrie jurnalistul.

Acesta susţine că, atît timp cât Acordul de Asociere cu RM-UE este implementat, există o perspectivă de aderare la Uniunea Europeană.

„Depinde doar de viteza de implementare a acordului de asociere, viteză care la rândul ei ține de voința politică a deputaților moldoveni. Sunt optimist. Dacă trei subiecți, Statele Unite, Uniunea Europeană și România donează bani Chișinăului înseamnă că există un interes aparte pentru Moldova. Cu siguranță acești bani sunt monitorizați. Ca să nu ajungă cine știe unde. Și desigur, atunci când un stat primește donații financiare își asumă o serie de responsabilități. Pe care trebuie să le respecte – altfel, în vecii vecilor nu mai capătă banii. De ce sunt optimist? Pentru că, în mare, interesul Uniunii Europene coincide cu cel al Statelor Unite și al României – creșterea vitezei de implementare a acordului de asociere. La cel mai mic semn că politicienii moldovenii se fac că plouă și ar mima reformele care vor apropia Moldova de Uniunea Europeană, donațiile vor înceta să mai vină. Așa că, ecuația geopolitică e simplă – Moldova, ori face reforme și primește banii, ori nu le face și supraviețuiește doar cu ce are. Că nimeni nu mai dă pomană”, adaugă Victor Nichituş.

De asemenea, el explică ce legătură ar fi între deschiderea unui birou NATO la Chișinău și proiectele de interconectare energetică dintre cele două state românești.

„Doar una de securitate. Proiectele de interconectare energetică sunt pentru Moldova mai mult decât necesare. Ele reprezintă o alternativă la curentul electric și la gazele naturale de provenință rusă și reprezintă primi pași pentru securizarea energetică a statului moldovean. Creșterea capacității de interoperabilitate a armatei moldovene ține tot de securitate – una militară, de data asta”, conchide jurnalistul Victor Nichituş.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților