[ X ]
[ X ]
[ X ]
DECLARAŢIE: Domnul Lupu şi domnul Ghimpu vor decide dacă….
3 Decembrie

Refuzul PLDM-ului de a participa la tratativele pentru desemnarea unui nou cabinet de miniștri le-a oferit puterea decizională de a fi unicii responsabili pentru o posibilă declanșare a alegerilor parlamentare anticipate. Despre asta scrie jurnalistul Victor Nichituş, într-o postare pe blogul său, transmite CURENTUL.

Potrivit acestuia, cercetările sociologice au demonstrat însă că anticipatele ar schimba ecuația parlamentară existentă și ar aduce în Legislativ un număr mai mare de deputați din echipa lui Igor Dodon și Renato Usatîi.

„Frica actualelor partide parlamentare de o competiție electorală le-a oferit liberal-democraților acest ascendent de putere. Dar este vorba de un ascendent foarte periculos, de aici și îndemnul oficialilor europeni la adresa PLDM, de a renunța la orice fel de condiții, și de a participa în mod obligatoriu la formarea noului guvern moldovean. Ultimatumul europenilor, frica de alegeri și posibila păstrare a unui status quo i-au făcut pe delegații din Consilul Național Politic al PLDM să aleagă, luni, 30 noiembrie, participarea la negocierile pentru formarea noului guvern”, scrie Nichituş.

Totodată, jurnalistul menţionează că, participarea la formarea unui nou guvern a făcut ca ascendentul de putere deținut de PLDM să dispară.

„Capacitatea de a influența istoria contemporană a trecut la alte adrese. Domnul Lupu și domnul Ghimpu vor decide dacă balanța de putere care a existat până la demiterea guvernului Streleț va fi, ori nu, păstrată. Două argumente mă fac să cred că un status quo nu va fi posibil: a) prezența domnului Filat în Penitenciarul 13 și implicațiile aferente; b) declarația potrivit căreia Partidul Democrat din Moldova este gata să își asume reponsabilitatea guvernării, fie ea și tehnocrată”, conchide Victor Nichituş.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților