Candidaţii la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova trebuie să-şi instruiască observatorii la ce trebuie să fie atenţi, să fie instruiţi cum să depisteze intenţiile de fraudare a alegerilor. O declaraţie în acest sens a fost făcută de analistul politic Igor Boţan, în cadrul dezbaterii publice „Pericolul fraudării alegerilor”, transmite CURENTUL.
Potrivit lui, aceste fraude trebuie prevenite printr-un efort comun al candidaţilor şi societăţii civile.
„Această guvernare pretinde că ar fi implementat o foaie de parcurs. Impactul ei poate fi developat în această campanie. Dacă nu vor fraude, atunci vom putea spune că această foaie de parcurs într-adevăr a fost îndeplinită corespunzător”, a declarat Boţan.
La rîndul său, alt analist politic, Arcadie Barbăroşie a menţionat că, cetăţeanul nu are încredere în alegeri.
„Este o problemă mare care generează neîncrederea în instituţii. 75% nu au încredere în Comisia Electorală Centrală. Cetăţeanul nu are încredere în alegeri”, a adăugat el.
În context, analistul susţine că exit-poll-ul ar putea fi modalitatea prin care să aflăm cît de mult au fost fraudate alegerile. „Din păcate, aceste rezultate nu pot fi prezentate în instanţă ca probă”, a conchis Acradie Barbăroşie.
Adrian Platon