„După summit-ul NATO din Varșovia vom putea intui un răspuns mai precis la întrebarea dacă vor reuși decidenții politici de la Chișinău să evite federalizarea Moldovei”. Despre asta scrie pe blogul său cunoscutul jurnalist Victor Nichituş, transmite CURENTUL.
Potrivit lui, evenimentele petrecute în regiune, relansarea relațiilor dintre Turcia și Federația Rusă, eșecul președintelui Iohannis în Bulgaria, Brexit-ul, vorbesc despre faptul că asistăm la o reconfigurare a relațiilor dintre Federația Rusă și principalii actori din spațiul Mării Negre.
„Această schimbare de paradigmă nu este în favoarea opțiunii moldovenești de reglementare a conflictului transnistrean, pare a fi mai degrabă în favoarea impunerea planului german de reglementare. Dar până la o posibilă impunere a lui, va mai trece destulă apă pe Nistru – de asta, inițiativele de consolidare a încrederii sunt necesare. Cu cât mai multe, cu atât mai bine”, scrie Nichituş.
Jurnalistul susţine că, se va reuși obținerea unui dialog onest între Chișinău și Tiraspol pentru abordarea acestei teme, doar în cazul în care vor fi făcuți pași concreți pentru restabilirea încrederii între cele două maluri.
„Un dialog pragmatic și onest, dacă ar avea loc în acest moment dificil pentru regiunea transnistreană, probabil ar reduce din pretențiile decidenților de la Tiraspol. Actualul climat economic din regiune, când deficiența bugetară a Tiraspolului este una galopantă, face Chișinăul să dispună de suficiente pârghii pentru reducerea acestor mofturi”, conchide Victor Nichituş.
Adrian Platon