[ X ]
De cîţi bani e nevoie pentru aţi crea propriul partid
18 Octombrie

Declaraţiile ex-ministrului Educaţiei, Maia Sandu precum că nu-și va crea partid politic deoarece nici ea, nici camarazii săi nu au suficienţi bani pentru aceasta și că, în genere, în Republica Moldova își pot permite luxul de a crea partide doar persoanele bogate, au readus în discuţie un subiect mai vechi – cel legat de finanţarea partidelor. Și aici nu e vorba doar de banii ce vor fi alocaţi în scurt timp din bugetul de stat pentru finanţarea partidelor, și nici de banii pe care-i declară oficial partidele, în special în alegeri. E vorba de „banii tenebri”, care se „învîrt” nu doar în interiorul formaţiunilor politice, ci și pe lîngă acestea, nimerind în buzunarul reprezentanţilor diferitor profesii, care, într-un fel sau altul, al tangenţă cu politica. Iar sumele respective nu sînt deloc mici.

Potrivit unor calcule neoficiale, despre care vorbesc reprezentanţii diferitor partide, anual, o formaţiune politică serioasă (care are structuri teritoriale în toate oraşele și în minimum o treime din satele Moldovei), are nevoie de circa 1 milion de dolari SUA numai pentru întreținerea acestor organizaţii (sediul central, sediile locale, angajaţi, automobile, combustibil, consumabile etc.). În alegeri, sumele respective, cresc, începînd de la trei ori și terminînd cu 12 ori (!), în dependenţă de partid, scopurile care și le propune, lucrul desfăşurat pentru aceasta etc. Adică, în anii electorali, unele partide cheltuiesc de la 4 pînă la 12 milioane de dolari SUA. Desigur, acestea sînt sume neoficiale, care nu pot fi probate, dar care ne permit să ne facem anumite concluzii.

Dacă e să admitem că în Moldova avem minimum 7-8 partide „cu intenţii serioase”, atunci putem deduce că într-un an simplu, acestea „rotesc” pînă la 8 milioane de dolari, iar într-un an electoral această sumă în genere capătă proporţii astronomice. Pentru că aici e vorba și de alte cheltuieli, cum ar fi, spre exemplu, de presă, imagine, panotaj stradal, diverse acţiuni cu caracter electoral etc.

Privită din acest punct de vedere, desigur situaţia este descurajantă pentru cei alt de Maia Sandu care măcar teoretic au examinat posibilitatea creării unui nou partid. Dar, ar fi greșit să afirmăm că în Moldova au avut şanse de afirmare în politică doar partidele în spatele cărora au stat oameni cu bani. Noi avem minimum două partide, care, cel puţin la (re)lansarea lor în politică, nu prea erau luate în serios și nimeni nu s-a grăbit să le dea bani. E vorba de PCRM și PL, care au reușit să se impună în politica moldovenească și dau și acum tonul multor evenimente politice importante. Da, desigur, nimeni nu neagă că în prezent și aceste partide dispun de anumite sume pentru activităţile lor curente şi nu numai, dar a fost un moment cînd ele au reușit rezultate impresionante practic fără bani. Deci, concluzia este că, chiar și dacă în politică se „învîrt” sume impunătoare, totuşi, au șanse și partidele fără bani. Important este să se poziţioneze corect și să acţioneze la fel de corect, iar rezultatul va veni de la sine.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților