[ X ]
[ X ]
[ X ]
De ce Rusia îl „îndepărtează” pe Evgheni Şevciuk?
1 Februarie

Ştirea precum că autorităţile de la Moscova l-ar fi refuzat pe liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, care s-a adresat Rusiei după ajutor financiar pentru Transnistria, a luat prin surprindere opinia publică şi chiar a reuşit pentru scurt timp să arunce pe un plan secund subiectele legate de învestirea noului Guvern al Republicii Moldova. Fiţi de acord că acest pas făcut de Moscova este cel puţin straniu în condiţiile în care Rusia încearcă să-şi amplifice şi mai mult prezenţa în spaţiul ex-sovietic, folosind inclusiv şi forţa armelor.

Argumentul vehiculat în presă precum că Rusia ar fi dorit astfel să-l pedepsească pe Evgheni Şevciuk pentru că a cam îndesit-o cu vizitele în Europa cu rute avia charter nu ţine, la fel cum nu ţine nici argumentul că Rusia singură ar fi într-o situaţie economico-financiară dificilă şi nu mai doreşte să-şi ia pe cap şi Transnistria cu problemele ei. Transnistria cu toate problemele ei este doar o mică picătură în marele pahar al problemelor cu care se confruntă Rusia, de aceea nu pot fi luate în serios afirmaţiile despre povara suplimentară pe care o pune Tiraspolul în cîrca Moscovei. Din alt punct de vedere, chiar şi dacă e nemulţumită de comportamentul lui Evgheni Şevciuk, Rusia înţelege că nu acum este momentul potrivit pentru a-l pedepsi pe această cale, deoarece, în lumina evenimentelor din Ucraina, ea are nevoie de Transnistria mai mult ca oricînd. Deci, pasul făcut de Rusia are cu totul altă explicaţie.

Judecînd la rece, putem presupune că fie Evgheni Şevciuk nu a dorit să facă pe plac Moscovei, să-i satisfacă anumite cerinţe, fie Moscova, cu toate problemele pe care le are acum, se gîndeşte deja la apropiatele alegeri prezidenţiale din Transnistria. Nu este un secret că Evgheni Şevciuk nu a fost favoritul Rusiei la precedentul scrutin. Mai mult ca atît, după alegerea sa în funcţie, el a făcut cîţiva paşi în întîmpinarea Chişinăului şi a flirtat uşor şi cu Occidentul. Pentru a nu pierde controlul asupra Transnistriei, Rusia a fost nevoită să-l apropie pe noul lider de la Tiraspol, închizînd ochii la faptul că nu el a fost candidatul său. Acum, cînd pînă la aşa-zisele alegeri prezidenţiale din Transnistria a mai rămas puţin timp, nu este exclus că Rusia a decis să-şi dea arama pe faţă. Or, fără susţinerea financiară a Moscovei, Evgheni Şevciuk nu va face faţă problemelor social-economice ale Transnistriei şi aceasta va lovi serios în şansele sale de a fi reales pentru un nou mandat.

Totodată, nu este exclus că Evgheni Şevciuk să fi ignorat anumite „sugestii” pe care i le-a făcut Moscova vizavi de implicarea şi atitudinea Transnistriei faţă de situaţia din Ucraina sau faţă de proiectul Novorusia şi aceasta a deranjat factorii de decizie de la Moscova, care acum îi transmit un mesaj clar liderului de la Tiraspol.

Aşa sau altfel, dar e clar că ceva s-a întîmplat şi că Rusia nu este deloc mulţămită de comportamentul lui Evgheni Şevciuk. Altfel de ce ar face astfel de acţiuni dure, care s-ar putea solda chiar şi cu pierderea controlului asupra Transnistriei?! Iar evenimentele din continuare vor arăta cît de mare este în realitate prăpastia dintre liderul de la Tiraspol şi autorităţile de la Moscova şi dacă această situaţie în genere poate fi depăşită.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților