[ X ]
De ce Renato Usatîi pentru a doua oară nu este admis la alegeri?
11 Martie

Ratingurile înalte fără de precedent ale liderului „Partidului Nostru” îl fac periculos nu doar în fața concurenților, dar și a partenerilor, iar de aceasta încercările politicianului de a împăca opoziția de dreapta cu cea de stînga în scopul de a boicota alegerile prezidențiale, deocamdată nu au dus la nimic.

Un lucru uimitor, sondajele sociologice: pe de o parte, puțini cred în acestea, dar, de cealaltă – politicienii moldoveni mereu le iau în calcul. Iar pentru asta, rezultatele cercetărilor despre faptul că cel mai popular politician în țara noastră – acesta este Renato Usatîi – nu doar au insuflat încredere liderului „Partidului Nostru” în corectitudinea acțiunilor sale, dar și au semănat frică printre concurenții și partenerii săi.

Sparring public cu insulte reciproce

Doar prin aceasta poate fi lămurit atacul recent al liderului PSRM, Igor Dodon, care l-a numit pe Usatîi „balabol” și a solicitat scuze publice.

– Eu pot să-mi cer scuze doar în fața întregului popor. Dacă va fi nevoie, și în genunchi. Dar pentru cuvintele pe care le-am spus, eu răspund. În scurt timp toți vor vedea cine este Dodon. El încă odată a demonstrat că este doar un curcan umflat al lui Plahotniuc, – nu s-a zgîrcit la acordarea epitetelor Usatîi. Iar astfel, schimbul public de lovituri sub centură, presărate cu înjurături a atras chiar și interesul celor care în genere nu sînt interesați de politică.

Printre altele, conform rezultatelor sondajelor sociologice recente, în fruntea topului politicienilor care se bucură de cea mai înaltă încredere printre cetățeni se află Renato Usatîi. La întrebarea deschisă „În ce politician aveți cea mai mare încredere?”, 14,6% dintre respondenți l-au indicat pe liderul „Partidului Nostru”, iar 82,7% dintre cetățeni consideră că președintele trebuie ales de popor. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, șeful statului ar deveni Renato Usatîi.

Anume aceasta, din cîte se pare, și este problema principală a neînțelegerilor între foștii parteneri ale acțiunilor de protest.

– L-am sunat pe Dodon pentru a întreba ce facem mai departe. Dodon mi-a zis: „Eu la 13.30 ies în conferință de presă, iar după asta, dacă vei mai dori să vorbești cu mine, vorbim”. Cînd am auzit ce-a spus el la conferință, am rămas șocat – a spus Renato Usatîi, deși încă luni a propus să se întîlnească împreună cu Andrei Năstase, Maia Sandu și Igor Dodon pentru a lua o decizie comună.

Va putea opoziția să-și lase ambițiile și să se unească? 

Tentativele lui Usatîi de a uni opoziția de dreapta și cea de stînga, deocamdată, nu au dus la vreun rezultat: Igor Dodon deja a declarat că este gata să candideze la funcția de președinte al țării.

– În primul rînd, trebuie să boicotăm alegerile, în cel de-al doilea – să ne adresăm Comisiei de la Veneția, pentru ca aceasta să facă o expertiză a acestei decizii a Curții Constituționale din 4 martie. Am propus și varianta să punem în discuție și un candidat comun din partea opoziției dacă, totuși, vom fi nevoiți să participăm la aceste alegeri – a explicat Usatîi. – Dodon a ales ceea ce i-a plăcut. A auzit că eu am declarat despre Comisia de la Veneția, a început că „noi socialiștii ne adresăm…” La Comisia de la Veneția trebuie să ne adresăm toți, nu doar Dodon. Azi a demonstrat că nu are nicio stimă față de partenerii de proteste”, consideră președintele „Partidului Nostru”.
Liderul „Partidului Nostru”, de asemenea, a spus că fiecare decizie trebuie discutată între trei lideri ai protestelor, iar Dodon mereu a făcut așa cum știa el. Declarația lui că PSRM va avea candidatul său la alegeri pentru că în caz de boicot vor avea de cîștigat oligarhii – demonstrează acest lucru.

Vîrsta minimă, care nu-l admite pe Usatîi la alegeri

Potrivit lui Usatîi, decizia CC a fost una politică, iar unul din scopuri – a fost să-l elimine pe liderul „Partidului Nostru” de la alegeri.

– Toți juriștii cu care am discutat, am discutat și cu mai mulți parteneri de dezvoltare, inclusiv acest subiect, toți ca unul spun că această decizie a fost luată concret împotriva mea, deoarece s-a modificat doar o singură parte din articolul 78 – a spus Renato Usatîi la emisiunea „Loc de Dialog” de la Radio-Moldova. – Dacă ne întoarcem cum a fost pînă în anul 2000, era scris clar că orice persoană, nu mai tînăr de 35 de ani, poate fi președinte al Republicii Moldova. Au văzut că am 37 de ani, nu pot candida. Pentru Dodon este curățat drumul direct în fotoliul de deputat. Iată și toată combinația! Aceasta îmi amintește de noiembrie 2014, cînd Dodon a zis că nu e de acord cu eliminarea „Partidului Nostru” din cursa electorală. Dar nu e clar unde era să fie astăzi Dodon dacă nu am fi fost scoși din cursă cu cîteva zile înainte de alegeri în 2014, a declarat Renato Usatîi.

Ce va fi mai departe?

Paradoxul situației este în ceea că anume de pașii celui mai popular politician din țară (deși deja a doua oară nu-l admit la alegeri) depind scenariile de mai departe. Iar Renato Usatîi este cel mai important pretendent la funcții înalte în Moldova. O altă întrebare este dacă vor putea liderii opoziției unite să se dezică de propriile ambiții și să participe în front comun. Doar una e să lupți prin vorbe pentru drepturile cetățenilor, și cu totul altceva – să demonstrezi acest lucru prin fapte.

Sursa: www.kp.md

Inapoi la arhiva noutaților