[ X ]
[ X ]
[ X ]
De ce Chișinăul nu a ajuns să arate ca Sibiul: rolul Primăriei capitalei
19 Februarie

Orașul Sibiu este unul din cele mai frumoase orașe nu doar din Romania, ci și din Europa. Nu ar fi fost așa, dacă la cîrma orașului nu ar fi venit un adevărat gospodar, care a uitat de interesele personale și a muncit pentru oameni.  Nu toți însă sunt la fel de norocoși ca sibienii. Noi, chișinăuienii, am mizat pe un om, care ne-a promis Europa acasă. Nu a fost să fie, căci interesele  celor de la Primărie au fost și sunt mai înguste: ei și apropiații lor. Despre asta scrie preşedintele Asociației „Pro Chișinău”, candidat la funcția de primar al capitalei, Marcel Darie, pe blogul său.

Una din cele mai grave probleme ale capitalei R. Moldova este  halul în care a ajuns să arate din punct de vedere arhitectural şi urbanistic.  Din păcate, nenumăratele şi pestriţele gherete, care mai sunt supranumite “cuşti”,”budci”,”sicrie” etc. au inundat pur și simplu orașul.  La un moment dat,  proaspătul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă a anunțat că va lupta cu acest fenomen și chiar a încercat să facă ceva. Lupta însă a durat exact pînă în momentul în care a aflat că un coleg de partid este cel mai mare pe gheretele din capitală așa că, s-a răzgîndit și a permis acestuia să „înfrumusețeze” capitala așa cum știe  mai bine: adică, cu gherete, unde se vînd de toate.

Din păcate, în timpul „domniei” liberalului Chirtoacă, capitala R. Moldova, în loc să devină europeană, a devenit o mare piață centrală. Gheretele sunt amplasate peste tot: lingă instituţii de învăţămînt, parcuri şi locuri publice aglomerate, lîngă monumente istorice sau spitale.

Personal nu sunt mirat că  lupta lui Dorin Chirtoacă cu gheretele s-a stopat înainte de a da rezultate. În joc e vorba de milioane de lei.   Un calcul matematic simplu ne arată că,  fiecare gheretă are încasări de cel puţin 3 000- 4 000 mii lei pe zi. Astfel că, lunar sutele de gherete ce împînzesc orașul și  unde, de cele mai dese ori, nu se eliberează bon fiscal, aduc proprietarilor și celor care îi acoperă, milioane de lei.

Sigur, cei de la Primărie nu sunt afectați de cum a ajuns să arate orașul nostru. Probabil, din autorizațiile eliberate, ei călătoresc mult în Europa și le este suficient. Noi însă, cei care am visat că vom trăi într-un Chișinău curat, frumos, european, nu putem lăsa lucrurile așa.

În calitate de candidat la funcția de Primar al municipiului Chișinău declar cu fermitate că problema gheretelor și a comerțului primitiv nu mai poate fi tolerată și necesită rezolvare urgentă chiar și prin metode dure. Noul primar al capitalei, care va fi ales în acest an, va primi o moștenire grea, dar  prin acțiuni concrete și rapide va reuși să rezolve problemele capitalei, chiar dacă va avea de făcut față la multe provocări. La capitolul gherete, este  necesar în regim de urgență de anulat autorizațiile pentru centrul istoric și pe străzile principale ale capitalei. De altfel, autorizațiile  respective au fost eliberate temporar și proprietarii vor fi obligați să schimbe locația la solicitarea autorităților. Următoarele acțiuni vor fi și mai drastice și implică evacuarea tuturor gheretelor din zonele menționate în mod benevol s-au forțat. Aceste acțiuni trebuie să fie efectuate în termeni restrînși pentru a nu permite afaceriștilor să-și regrupeze forțele și să opună rezistență s-au chiar să atace folosind hotărîri dubioase de judecată, cum se întîmplă de obicei.  Proprietarilor de gherete în celelalte sectoare ale capitalei ar trebui să li se dea termen pînă la expirarea autorizațiilor cu compensarea anumitor pierderi din parte primăriei în caz de evacuare benevola. Dacă la momentul expirării documentelor nu se vor evacua benevol gheretele, atunci proprietarii vor rata automat posibilitatea de a primii compensații din partea statului iar gheretele vor fi evacuate imediat. Referitor la pierderea locurilor de muncă de către oamenii simpli, vînzători în aceste gherete consider că nu vor exista problema, ci invers, vor putea să activeze legal și în condiții decente în numeroasele centre comerciale și magazine specializate care vor apărea datorită atragerii investițiilor în Chișinău.

Sunt multe de făcut pentru a schimba fața și sufletul municipiului Chișinău.  Trebuie să ne unim forțele și să ne mobilizăm pentru a crea un viitor frumos pentru generațiile care vin și care nu trebuie să sufere din cauza incompetenței actualei conduceri a capitalei. Lucrurile frumoase poate fi făcute doar împreună!

Sursa: darie.md

Inapoi la arhiva noutaților