Despre viața jurnalistului Dumitru Ciubașenco, candidatul Partidului Nostru (PN) la funcția de Președinte al R. Moldova, nu se cunosc prea multe, așa că, formațiunea din care face parte a oferit mai multe detalii despre cel care ar putea deveni șeful statului.
Ciubașenco s-a născut pe 14 august 1963 la Chișinău. Mama sa, Valentina Gheorghievna, a lucrat ca asistentă medicală, tatăl, Alexei Alexandrovici a fost jurnalist, redactor-șef al ziarului “Tinerimea Moldovei”, “Chișinău. Gazetă de seară”, “Cuvântul”, președinte al Consiliului coordonator pentru televiziune și radiodifuziune.
După absolvirea liceului nr.33 din Chișinău în anul 1980, Ciubașenco a decis să urmeze exemplul tatălui său şi timp de doi ani a studiat la facultatea de jurnalism a Universității de Stat din Chișinău, apoi s-a transferat la secția internațională a Universității de Stat din Moscova, pe care a absolvit-o în anul 1985. Ultimul semestru a locuit la București, unde și-a scris teza de diplomă și a fost audient la Universitate.
De atunci, timp de peste 30 de ani de cînd lucrează în presă, în perioada sovietică a lucrat la agențiile ATEM/TASS, APN/RIA, iar după prăbușirea URSS – fondator și vice director al agenției ”Infotag”, fondator și redactor-șef al ziarului “Republica”, ”Moldavschie vedomosti”, ”Panorama”. Mai mult de 10 ani, a scris despre Moldova pentru agenția Reuters.
În 2009, a monitorizat și a scris despre politică în calitate de jurnalist, dar în acel an, la propunerea președintelui PLDM, Vlad Filat, a candidat pe listele PLDM la alegerile parlamentare din 29 iulie, fiind al 25-lea pe listele electorale, dar nu a acces în Parlament.
Încă în 2001, Ciubașenco a primit ofertă de la Vladimir Voronin să devină secretarul lui de presă, dar a refuzat. Ziarul, pe care l-a condus atunci, “Moldavschie Vedomosti” a început să fie terorizat în regim non-stop, prin controale și acțiuni în instanță. În 2010, a primit o scrisoare oficială de la procuratură cum că, pe timpul lui Voronin, convorbirile sale la telefonul mobil erau interceptate ilegal, însă, pentru acest lucru nimeni nu a fost pedepsit, deoarece polițiștii lui Voronin, cei de la SIS și procurorii au fost transferați cu succes în serviciul noii puteri “democratice și pro-europene”, iar mulți au fost avansați în post și ocupă până în prezent funcții de conducere în structurile de forță.
La alegerile din 28 noiembrie 2010, CIubașenco a candidat pe listele Partidului Umanist al lui Valeriu Pasat. Ziarul său și el personal au scris pe larg despre procesul penal împotriva lui Pasat, care a fost nelegitim arestat și condamnat în baza unor acuzații falsificate de vânzare a avioanelor MiG-29 guvernului Statelor Unite. După eliberarea sa în 2010, Pasat a lansat inițiativa de organizare a unui referendum privind predarea disciplinei “Bazele Ortodoxiei” în școli. Această inițiativă a fost deraiată prin efortul guvernului de atunci, nu în ultimul rând, prin implicarea lui Filat. Ciubașenco mai afirmă că inițiativa respectiva inițiativă, a fost una foarte corectă, iar dacă cineva astăzi va propune din nou ceva de acest gen, el fără îndoială va susține din nou inițiativa în cauză.
Candidatul PN este cel care a renunțat la decorația supremă – Ordinul Republicii, acordat de Mihai Ghimpu. Dar atunci, când el a înmânat Ordinul Republicii președintelui Georgiei Mihail Saakașvili, Ciubașenco a renunțat la această decorație și, cu o trimitere recomandată de la Poșta Centrală, a expediat-o Administrației prezidențiale.
Pe 25 noiembrie 2014, mama sa a fost asasinată în propriul apartament. S-a întâmplat cu câteva zile înainte de alegeri, când din cursa electorală a fost exclus partidul “Patria”, iar din bănci era evacuat în zona off-shore miliardul în cauză. A doua zi, ministrul de atunci al poliției moldovenești a declarat că este o crimă de drept comun, ce nu are legătură cu activitățile sale profesionale.
În luna iulie a acestui an, mai precis, la ora două în noaptea spre 24 iulie, Renato Usatîi l-a întrebat dacă ar fi de acord să candidez pentru președinție din partea “Partidului Nostru”. După ce a meditat câteva zile, a fost de acord. Pe 31 august 2016 partidul a înaintat în mod oficial candidatura sa pentru postul de președinte.
Cît privește familia sa, cu soția sa, Svetlana, e căsătorit deja 31 de ani. Au o fiică, Julia, nepoțelul Igor la 1 septembrie a pășit pentru prima dată pragul școlii, iar nepoțica Sașa a împlinit un an.
Cristina Pendea