[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dacă nu votaţi, aţi fi de acord să fiţi lipsiţi de dreptul de vot?
7 Septembrie

Urmăresc cu mare atenţie prestaţia presei din România în contextul alegerilor prezidenţiale ce urmează să aibă loc în ţara vecină. Şi fac acest lucru pentru că, din experienţa anilor precedenţi, m-am convins deja că, în perioadele electorale, presa de peste Prut lansează multe idei bune, care ar putea fi preluate şi la noi. Un exemplu în acest sens este campania lansată de „Gândul” (www.gandul.info) „Vreau Preşedinte”.

Îmi place şi conceputul campaniei, dar în special întrebările care sînt adresate în cadrul acesteia diferitor cetăţeni. Iată doar cîteva dintre aceste întrebări: V-aţi vinde votul?; Aţi fi de acord să voteze doar acei care au susţinut examene de bacalaureat?; Românii care au plecat din ţară ar trebui să aibă dreptul să voteze?; Dacă nu votezi, ai fi de acord să fii lipsit de dreptul de vot?

Ştiţi ce-mi place cel mai mult în această campanie? Nu răspunsurile, chiar dacă unele sînt destul de interesante, ci mesajul pe care-l implică întrebările. Or, fiţi de acord, că, în modul în care sînt formulate, aceste întrebări le sugerează intervievaţilor că a vota este nu doar un drept, care poate fi folosit, dar cu acelaşi succes poate şi să nu fie folosit – a vota este şi o obligaţiune, dacă nu legislativă, atunci cel puţin morală.

Sînt de acord că unele din aceste întrebări sînt „la limita scandalului”, or undeva se sugerează că persoane care nu au capacitatea de a susţine examene de bacalaureat nu ar trebui să participe la adoptarea de decizii ce vizează soarta întregii ţări, punîndu-se astfel la îndoială capacitatea lor de a face o alegere corectă. Nu mai puţin scandaloasă ar putea fi pentru unii sugestia că românii plecaţi din ţară şi care nu sînt afectaţi direct de alegerea pe care o fac, ar trebui să fie lipsiţi de drept de vot. Desigur, publicaţia nu face astfel de afirmaţii şi nu poate fi acuzată de nimic, dar, repet: modul în care sînt formulate întrebările sugerează şi anumite răspunsuri sau poate chiar genera anumite curente de opinie.

Dar, chiar dacă se vor găsi şi dintre cei care ar acuza respectiva publicaţie, eu cred că autorii campaniei trebuiesc admiraţi pentru modul inteligent în care determină alegătorii din România să reflecte asupra dreptului lor de vot. Nu ştiu dacă în întregime ar trebui preluată o astfel de campanie şi în Republica Moldova, dar unele elemente cu siguranţă ar putea fi utilizate şi la noi, mai ales acum, în ajunul campaniei electorale a alegerilor parlamentare. Spre exemplu, o campanie media cu o singură întrebare: „Aţi fi de acord să fiţi lipsiţi de dreptul de vot, dacă nu veţi vota?”, i-ar determina pe mulţi dintre cetăţenii noştri să-i revadă opinia şi poziţia asupra dreptului lor constituţional de a alege. Iar efectele, sînt sigur, ar fi doar benefice…

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților