[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cum Iurie Leancă l-a „cucerit” pe François Hollande
17 Iunie

Dacă pînă acum Franţa avea o poziţie uşor ezitantă vizavi de perspectiva de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, după vizita Premierului Iurie Leancă la Paris situaţia s-a schimbat. În cadrul întrevederii cu Premierul RM, şeful statului francez a declarat că „semnarea Acordului de Asociere nu este o etapă finală în relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană”.

După cum relatează CURENTUL cu referire la un comunicat al serviciului de presă al Guvernului, „cei doi oficiali au discutat despre importanța stabilității în regiune, dar și a reformelor în statele-membre ale Parteneriatului Estic”.
Șeful statului francez a dat asigurări că țara sa va continua să sprijine parcursul european al Republicii Moldova.

La rîndul său, Iurie Leancă a salutat deschiderea Franței în contextul viitoarelor relații ale Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. El a subliniat că Franța este un partener important pentru Moldova și din acest motiv mizează pe consolidarea dialogului politic bilateral.

„Sînt foarte fericit să văd că Franța și-a reafirmat solidaritatea și prietenia sa cu Republica Moldova, țară latină, europeană și francofonă. Am convenit să dăm un nou impuls relațiilor bilaterale, în special în domeniul economic și al investițiilor”, a declarat șeful Executivului de la Chișinău.

Totodată, Premierul a spus că țara noastră își dorește consolidarea cooperării cu Organizația Internațională a Francofoniei și a subliniat deschiderea R.Moldova pentru  organizarea, la Chișinau, a unei conferințe dedicate popularizarii francofoniei.

În perioada 16-18 iunie, Iurie Leancă întreprinde o vizită oficială în Franța, la invitația președintelui François Hollande. Este pentru prima dată cînd un Prim-ministru al Republicii Moldova este invitatul șefului  de stat francez.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților